Поділитись:

Всі твори Лесі Українки тепер можна почитати онлайн безкоштовно

Середа, 24 лютого 2021, 12:00
Всі твори Лесі Українки тепер можна почитати онлайн безкоштовно

Фото Павла Коробчука

Зусиллями фахівців із Волинського національного університету імені Лесі Українки, всі нині відомі твори великої письменниці можна прочитати онлайн. У мережі опублікували виданий в університеті чотирнадцятитомник творів Лесі Українки. 

Про це у коментарі ІА "Конкурент" розповів проректор із навчальної роботи Юрій Громик

За його словами, нині це найповніше видання творів відомої волинянки. Окрім того, деякі з текстів Лесі вперше з'явилися у мережі. Їх не публікували вже десятки років. Також зусиллями науковців відновлено структуру тих текстів, які начебто і включалися у попередні видання творів Лесі Українки, але дуже часто з них вилучали окремі фрагменти – речення, рядки і таке інше.

Зробити видання доступним в мережі – умова договору, який університет підписував із Українським інститутом книги.

"Ми отримали державне фінансування на цей проєкт. Умовою було оприлюднення електронних макетів томів у вільному доступі. Ми цю умову з радістю виконали, тому що це унікальна можливість для сучасного читача – читати Лесю Українку у зручний спосіб: на екранах телефонів, планшетів, ноутбуків і таке інше. Деякі тексти із наявних видавалися у 1910-20-х роках, а потім не видавалися.

Наше видання не просто повне, а ще й академічне. Окрім власне текстів, у кожному томі є примітки і коментарі. А це надзвичайно важливі фрагменти для розуміння творчого феномену Лесі Українки, її особистості, системи зв'язків із багатьма явищами і постатями української і світової культури і таке інше. У цих примітках ми даємо фрагменти, які сама Леся Українка вилучила, або редактори за її життя за її згоди чи без її згоди вилучали. Тому читаючи власне тексти Лесі Українки, читаючи коментарі, де можна простежити весь її творчий процес, ми складемо вже повне уявлення про те, хто вона була, про що міркувала, з ким вона спілкувалася..." – каже Юрій Громик. 

Крім того, за словами проректора, у онлайн-томах дуже зручна і цікава навігація. Якщо ви читаєте текст і бачите примітку, натиснувши на неї, ви одразу переходите в кінець другої частини тому, де ця примітка витлумачена. 

Переглянути всі твори Лесі Українки онлайн можна за посиланням

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
16 січня 2024
14 грудня 2023
14 листопада 2023
07 листопада 2023
19 жовтня 2023
13 вересня 2023
05 серпня 2023
21:24
21 червня 2023
18 травня 2023