Поділитись:

"Перші випадки COVID-19 могли бути в Китаї за два місяці до повідомлень влади", - ВООЗ

П'ятниця, 12 лютого 2021, 05:23
«Перші випадки COVID-19 могли бути в Китаї за два місяці до повідомлень влади», - ВООЗ

Експерти місії ВООЗ припускають, що перші випадки коронавірусу могли з'явитись в Китаї ще у жовтні 2019 року — за два місяці до того, як  місцева влада  заявила про випадки інфікування.

Про це пише "Громадське".

Приблизно 90 людей госпіталізували з симптомами, схожими на COVID-19, ще в жовтні 2019 року. Експерти ВООЗ наполягають, аби китайські науковці продовжили робити для цих людей тести на антитіла, щоб визначити, чи поширювався новий вірус до грудня 2019 року.

У ВООЗ кажуть, що впродовж останніх місяців китайські науковці провели тести на антитіла приблизно двом третинам цих пацієнтів. Поки слідів вірусу не знайшли. Проте експерти вважають, що за такий час рівень антитіл міг зменшитися, але дослідження необхідно продовжувати.

Зокрема члени команди ВООЗ, що приїхала в Ухань вивчати походження вірусу, закликають проводити різноманітніші тести, зокрема на зразках крові з банків крові, зібраних восени 2019 року в провінції Хубей. Імовірно, це допоможе встановити, чи вже існувала тоді інфекція.

Про експертів ВООЗ у Китаї

14 січня команда експертів ВООЗ приїхала до Китаю та перші два тижні провела на самоізоляції. Потім упродовж іще двох тижнів опитували людей із науково-дослідних інститутів, лікарень та з ринку морепродуктів в Ухані, щоб встановити походження коронавірусу.

ВООЗ запевняє, що китайська влада не перешкоджала їм у роботі та надала доступ до необхідних об'єктів в Ухані. Хоча ще на початку січня 2021-го Китай відмовляв експертам ВООЗ у проведенні дослідження.

На брифінгу 9 лютого експерти озвучили перші висновки своєї роботи. Зокрема вони назвали малоймовірним витік коронавірусу з лабораторії. Натомість найімовірнішою гіпотезою поширення COVID-19 серед людей вважають перехід вірусу від тварини до людини через проміжного господаря. Тому у ВООЗ кажуть, що потрібно вивчати, як коронавірус циркулював між тваринами до того, як передався людині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів