Поділитись:

Маск розповів деталі конкурсу технологій для боротьби з кліматичними змінами

Вівторок, 09 лютого 2021, 01:15
Маск розповів деталі конкурсу технологій для боротьби з кліматичними змінами

Ілон Маск, керівник компаній Tesla і SpaceX, розкрив деталі про багатомільйонний приз, який обіцяв  тому, хто винайде найкращу технологію захоплення вуглецю з атмосфери.

Прийом заявок на конкурс Xprize почнеться в День Землі, що відзначають 22 квітня, -пише "Бабель".

Голова компаній з виробництва електрокарів Tesla і космічного транспорту SpaceX призначив 15 призових місць. Усі винахідники отримають по мільйону доларів на витрати, а троє переможців — по 50, 20 і 10 мільйонів відповідно. Учасники конкурсу матимуть чотири роки, щоб представити свої рішення.

Переможців визначатимуть після перевірки їхніх технологій — винаходи учасників мають вилучати щонайменше 1 тонну вуглецю на день. Розробки мають бути технічно стабільними та здатними в перспективі вилучати вуглець гігатоннами. Призові місця визначать на День Землі 2025 року.

Технологію захоплення вуглецю з 2014 року використовують на електростанціях у США та Канаді. Загалом у світі кілька десятків проєктів вилучають вуглець з атмосфери.

Зокрема, канадська компанія Carbon Engineering використовує отриманий вуглець для виробництва палива, а ще — горілки Air Vodka, яку дистилюють за рахунок вуглецю з атмосфери. У світі небагато компаній займаються такими проєктами, оскільки безпечне вилучення вуглецю — дуже дорогий процес.

Новий конкурс може повторити успіх попереднього — у 2004 році Xprize оголосила грошовий приз за кращий космічний корабель, і переможець отримав $10 мільйонів за створення повітряно-космічної системи SpaceShipOne, що була здатна здійснити два пілотовані польоти на межі атмосфери і космосу.

17 років тому метою конкурсу було заохотити приватні компанії до освоєння космічного простору і продемонструвати, що ця сфера не може бути прерогативою урядів. Новий конкурс може призвести до розвитку нових рішень для боротьби з кліматичними змінами найбільш безпечним і перспективним шляхом — через вилучення викидів з атмосфери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів