Поділитись:

Нардеп Лапін розповів, як Луцькраді зекономити на "Спартаку"

Середа, 31 серпня 2016, 18:17
Нардеп Лапін розповів, як Луцькраді зекономити на «Спартаку»

Спортивне товариство "Спартак", розміщене на вулиці Глушець у Луцьку, протягом тривалого часу залишається "головним болем" Луцької міської ради.

З початку 2015 року товариство залишилося без фінансування від Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

Рік заклад "виживав" за кошти з державного та міського бюджету. А з 2016 року товариство, де займається спортом чимало маленьких лучан, повністю "лягла" на плечі міста.

Луцькрада уже виділила загалом близько 600 тисяч гривень допомоги на утримання приміщення та зарплати тренерам, аби "Спартак" продовжував роботу.

Та не всі представники органу місцевого самоврядування у захваті від такої ініціативи.

Справа в тому, що майно спортивного товариства має статус приватної власності.

"Замість того, щоб розвивати свої комунальні заклади, ми підтримуємо "Спартак", який нам не належить. Нехай передають нам в оренду", – заявив на одній з комісій Луцької міської ради депутат від радикальної партії Сергій Була.

Ще одним загостренням ситуації нещодавно стала ультимативна заява київського керівництва "Спартака": "або фінансуйте, або ми не будемо приймати дітей Луцька".

Луцька міська рада зобов'язалася фінансувати зарплати тренерам спортивного товариства до вересня включно. Що буде далі з цією установою – питання відкрите.

***

Спосіб вирішення проблеми пропонує народний депутат від Волині Ігор Лапін. Депутат розповідає, що активно лобіював це питання у Києві і допомагав заступникові Луцького міського голови Юрію Моклиці вирішувати проблему луцького "Спартака".

Як приклад, нардеп наводить "прецедент" зі спорткомплексом у Києві.

Його будували за кошти профспілкових організацій. Однак держава теж здійснила певні внески у будівництво і протягом тривалого часу вкладала кошти у цю структуру. Таким чином акцій держави, як одного з акціонерів товариства, у результаті стало значно більше, ніж цінних паперів профспілкових організацій.

"Відповідно, позов прокуратури в інтересах держави щодо державної частки в цьому майні закінчився переможним судовим рішенням і спорткомплекс став державним майном", – резюмує Ігор Лапін.

Зі слів депутата, "київський механізм" у Луцьку "не пройде", адже луцьке спортивне товариство "Спартак" було збудоване виключно за кошти профспілок. Тому міська рада не є акціонером цього товариства.

І хоча Луцька міська рада дає з бюджету кошти на функціонування спортивного товариства, їх можна розглядати як допомогу, а не як транш.

"Міська рада, яка виділяє організації близько 600 тисяч гривень, фактично "кидає" їх як допомогу. Адже там не було її першочергової частки…тому забрати приміщення судом не вдасться…Це точно", – каже народний обранець.

Враховуючи те, що київське керівництво "Спартака" передавати заклад на баланс міста не хоче, Ігор Лапін пропонує "компромісний механізм, який дозволить зекономити гроші місцевого бюджету". Він полягає в утриманні певної кількості дітей за рахунок міста. А інші витрати нехай покриває спортивне товариство.

"Уявімо, що в "Спартаку" тренується, скажімо, 100 дітей. Серед них є 10, які показують гарні результати на змаганнях. І ще є, припустимо, 20 малозабезпечених дітей: сироти, діти атовців. Інші 70 – це звичайні діти, батьки яких спроможні платити за заняття в секціях. Тобто міська рада буде "покривати" з бюджету лише усі пільгові категорії і витрати на дітей, які представляють Луцьк на спортивних аренах", – розповідає Лапін.

Таким чином вдасться суттєво зменшити витрати міської ради на утримання товариства, не забуваючи про інтереси лучан.

"Якщо "Спартаку" для повноцінної роботи, оплати комунальних послуг, оренди землі вистачатиме тих грошей, які даватиме міська рада, тоді добре. А якщо ні – хай думають, як далі жити", – резюмує нардеп.

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024