Поділитись:

Україна отримає 12 млн доз вакцини вже в лютому

Субота, 06 лютого 2021, 04:10
Україна отримає 12 млн доз вакцини вже в лютому

Україна отримала підтвердження на постачання 12 млн доз вакцин від коронавірусу виробництва компаній AstraZeneca та Novavax. Поставки відбуватимуться з лютого 2021 року.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента, передає Бабель.

Зеленський зазначив, що 12 мільйонів доз – «це хороший сигнал від наших партнерів», і цього буде достатньо, аби забезпечити вакцинування впродовж перших місяців після початку поставок.

Офіс президента не уточнив, придбала Україна цю вакцину власним коштом чи це допомога від партнерів. 

Вакцину від AstraZeneca розробила Велика Британія та Оксфордський університет, Novavax — CША.

У листопаді в AstraZeneca повідомили, що під час випробувань перевірили два варіанти введення вакцини, які показали різну ефективність. У першому випадку добровольцям спочатку ввели половину дози вакцини, а через місяць — повну. Результат таких випробувань показав ефективність вакцини у 90%. У другому випадку добровольці обидва рази отримували повну дозу. Ефективність такого методу становила 62%. Таким чином, середня ефективність вакцини становить 70%.

Як виявилося пізніше, половинчасті дози виявилися виробничою помилкою, однак AstraZeneca отримала дозвіл використовувати їх у дослідженні. Після цього компанія оголосила про повторне випробування.

У січні компанія Novavax повідомила, що за результатами проміжних досліджень її вакцина від коронавірусу виявилась ефективною на 89,3% Там уточнюють, що таку ефективність вакцина показала проти «британського» штаму коронавірусу. Проти основного штаму ефективність ще вища — 95,6%.

Вакцини отримають через контракт між Serum Institute (виробляє обидві ці вакцини) та Crown Agents 

Довідка

Crown Agents зареєстрована як міжнародна компанія, вона має лише одного акціонера — Crown Agents Foundation (некомерційна компанія). Компанія працює за напрямками: зміцнення систем охорони здоровʼя, управління ланцюгами постачань та надання гуманітарної допомоги. Crown Agents працює зі Світовим банком, Європейською комісією, ООН, а також урядами Великої Британії, Данії, Японії, України та США.

Наприкінці січня головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що Україна за програмою COVAX у лютому отримає 117 тисяч доз м-РНК вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer/BioNTech. Протягом першого півріччя також буде поставлено від 2,2 до 3,7 мільйона доз вакцини AstraZeneca.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
10 квітня 2024
19 березня 2024
01 лютого 2024
23 січня 2024
18 січня 2024
19 грудня 2023
30 листопада 2023
20 вересня 2023
13 вересня 2023