Поділитись:

Скільки COVID-вакцин отримає Україна в лютому

Неділя, 31 січня 2021, 06:50
Скільки COVID-вакцин отримає Україна в лютому

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що вже у лютому Україна отримає 117 тисяч доз американської вакцини від Pfizer та BioNTech.

Їх розподілять між працівниками лікарень, у яких надають допомогу пацієнтам із COVID-19, - пише "Громадське".

«Україні надійшла відповідь від COVAX. Уже в лютому Україна отримає 117 тисяч доз мРНК-вакцини від Pfizer/BioNTech американського виробництва, яка відразу буде розподілена для вакцинації працівників лікарень, у яких надають допомогу пацієнтам із COVID-19», — написав він.

Крім того, за даними санлікаря, паралельно протягом першого півріччя, починаючи з лютого, Україна зможе отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford для наступних етапів кампанії. І це тільки в межах механізму COVAX, підкреслив він.

Водночас Ляшко зазначив, що COVAX загалом отримала заявки на першу хвилю від 72 країн, з них відібрали 18 країн, серед яких і Україна. За його словами, це підтверджує, що Україна здатна забезпечити необхідний холодовий ланцюг і логістику вакцин із наднизькими температурами зберігання.

Як згодом уточнив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, вакцини Pfizer приїдуть в Україну в середині лютого. За його словами, Україна ввійшла в перелік країн, яким нададуть вакцини від COVID-19 у першій хвилі розподілу. 

Що ми знаємо про вакцину Pfizer/BioNTech?

У листопаді компанії Pfizer і BioNTech завершили третій клінічний етап випробування своєї вакцини проти коронавірусу та заявили про її 95-відсоткову дієвість у різних вікових, статевих, расових та етнічних групах, а також практичну відсутність побічних ефектів.

Вакцину Pfizer/BioNTech уже схвалили до використання Європейська комісія та Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA). А Велика Британія першою у світі почала використовувати цей препарат для масової вакцинації.

Препарат від Pfizer і BioNTech потребує зберігання за наднизьких температур — мінус 70 градусів за Цельсієм. За температури -70 градусів Цельсія препарат можна буде зберігати до 6 місяців, а за температури 2-8 градусів — до 5 днів.

Як планують вакцинувати українців?

У грудні 2020 року міністр охорони здоров'я Максим Степанов підписав Дорожню карту з проведення масової вакцинації від COVID-19 в Україні. Документ оновлюється, але станом на січень 2021 року передбачає п'ять етапів щеплення населення від коронавірусу.

  • Перший етап: вакцинація медиків, які працюють із коронавірусними пацієнтами, людей у будинках для літніх людей і працівників таких закладів (приблизно 367 тисяч людей).
  • Другий етап: вакцинація решти медиків, людей похилого віку та працівників соціальних служб (приблизно 2,5 мільйона людей).
  • Третій етап: вакцинація людей віком від 65 років, учителів і працівників правоохоронних органів та рятувальників (приблизно 7,2 мільйона людей).
  • Четвертий етап: вакцинація людей віком від 60 років, дорослих із супутніми хворобами та людей з інших груп ризику (приблизно 11 мільйонів людей).
  • П'ятий етап: вакцинація інших категорій населення, які не входять до зазначених вище пріоритетних груп (приблизно 13 мільйонів людей).

Які ще вакцини може отримати Україна? 

Україна уклала контракт на постачання 1,9 млн доз китайської вакцини SinoVac Biotech (CoronaVac). Хоча щодо її дієвості є питання. У Бразилії заявили, що ефективність препарату становить 50,38%. МОЗ вимагає, щоб ефективність вакцини була щонайменше 70%, і поки чекає на офіційний звіт компанії-виробника.

Поки угода з SinoVac — це єдиний контракт України на закупівлю вакцини. В українському бюджеті на 2021 рік на вакцинацію населення заклали 2,6 млрд гривень.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів