Поділитись:

«Uber для космосу»: в США запустили першу ракету на біопаливі

Вівторок, 02 лютого 2021, 01:42
«Uber для космосу»: в США запустили першу ракету на біопаливі

З колишньої військової бази в американському штаті Мен здійснили перший комерційний запуск ракети, що працює на біопаливі. Ракета успішно піднялася на 1,5 кілометра, надалі планують організовувати масштабніші запуски.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на BBC.

Ракету Stardust розробила компанія bluShift Aerospace. Запуск ракети декілька разів переносили через сильні морози та хмарну погоду, але в неділю, 31 січня, Stardust нарешті піднялася.

Розробник біопалива, а також засновник і виконавчий директор компанії Саша Дері уникав прямих відповідей про те, з чого ж зроблене паливо, але запевняє, що компоненти можна знайти на фермах по всьому світу. За його словами, команда понад шість років витратила на розробку та вдосконалення унікального модульного гібридного двигуна.

«Ми хочемо довести, що біопаливо здатне працювати так само добре, якщо не краще, ніж традиційне паливо для ракет. Воно зменшує вартість доставки кілограма вантажу на орбіту, а також воно нетоксичне», – розповів Дері.

Ракета Stardust важить 250 кг, а її довжина – трохи менша ніж 2 метри. У компанії вважають, що виробництво ракети достатньо дешеве, вона не потребує високотехнологічної інфраструктури, що дозволить зробити запуск ракет доступнішим для більшої кількості людей. Наприклад, студенти, невеликі компанії та окремі дослідники зможуть проводити експерименти та випробовувати різні продукти в космосі.

«Зараз у космос підіймаються вантажні потяги – кораблі SpaceX та ULA, є космічні автобуси – ракети середнього розміру. Вони беруть у космос тисячі кілограмів, але немає жодної служби, яка може підіймати у космос два-три вантажі. Немає космічного Uber, ми хочемо стати Uber у космосі», – пояснює Саша Дері.

Під час першого польоту ракети також випробовували сплав під назвою нітинол, який створив інший стартап – Kellogg. Його засновник Джо Келогг пояснює, що нітинол – це матеріал, який може відновлювати форму після деформації. Його можна використовувати для захисту вантажу, який доставляють на орбіту, від вібрацій.

Під час першого запуску Stardust піднялася на 1,5 кілометра, а потім повернулася на парашуті на землю. Другий запланований запуск буде суборбітальним, а згодом нова версія ракети Red Dwarf вийде на полярну орбіту.

Упродовж 5 років bluShift Aerospace планує створити 40 нових робочих місць, які необхідні для запуску невеликих ракет. Крім того, за оцінками експертів, компанії із запуску малогабаритних ракет матимуть попит і зможуть заробити 69 мільярдів доларів упродовж десяти років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів