Поділитись:

«Алєг, недавно ви були Михайлом»: журналісти продовжують викривати шахрая (телефонна розмова, відео)

П'ятниця, 29 січня 2021, 14:10
«Алєг, недавно ви були Михайлом»: журналісти продовжують викривати шахрая (телефонна розмова, відео)

Кожен заробляє гроші, як може. Своїми силами, працюючи вдень і вночі на двох роботах, хтось – не зовсім чесно. А хтось – ну дуже нечесно.

Телефонні шахраї не втомлюються вигадувати дедалі новіші схеми, аби видурити собі тисячу чи кілька. Дехто й за старими схемами примудряється працювати.

Нещодавно ми писали про квартирного шахрая, який нібито продає квартиру в Луцьку. Суть афери у тому, що він просить гроші на пальне, аби приїхати з Полтави і показати квартиру. Просто їхати не хоче, адже не впевнений у тому, що його квартиру куплять.

Здивуванню й обуренню не було меж, коли на сайті ОLX ми знову натрапили на його ж оголошення. Отож, озброївшись диктофоном, набираємо на вказаний номер телефону.

Та ж квартира, ті ж самі голос, номер й історія про Полтаву. Змінилися лише в оголошенні поверх, площа кухні, квадратура і вартість житла збільшилася майже на дві тисячі доларів. Потім шахрай пояснить: люди телефонують і кажуть, що це дешево, тому вирішив підняти ціну. І ще – наш Михайло став Олегом.

Цього разу квартирний шахрай підготувався дещо ліпше: в оголошені вказав вулицю і ще більш детально й життєво розповідав про переваги й недоліки квартири. Розповів про сигналізацію, подвійні двері, підвал, про те, що не встиг зробити теплу підлогу на балконі. І щоб виглядати максимально правдоподібним, зізнався, що потрібно буде замінити змішувач. І ще не готова оцінка майна. Але запевнив, що за 50 доларів він усе швидко вирішить.

– Ви мене не обдурите? Я боюся, – намагаюся розбудити в чоловікові совість. І пробую максимально змінити голос під час спілкування. А потім заспокоюю себе: він, напевно, говорить із сотнями. Тому не може пам’ятати голоси.

Натомість псевдоОлег переконує, що оплата на заправці буде офіційною – я нібито буду бачити суму, номер квитанції та номер автомобіля, якого заправлю на тих же 3600 грн.  

Начитавшись попередніх коментарів під відео, яке ми публікували, що така сума для заправки авто є космічною, питаю, чи він, бува, не на «хамері» буде їхати. Відповідає, що ні, на "мерседесі". Каже, що міг би й автобусом приїхати, але йому потрібно забрати деякі свої речі, та й погода, мовляв, не дуже.

Все дуже правдоподібно: наявність підвалу, який без замка, але то, мовляв, не проблема, історії про те, як і хто хотів купувати квартиру, навіщо сам купував житло і чому воно йому більше не потрібне, про проблеми на кордоні з Польщею у зв’язку з коронавірусом, про бізнес, який «погорів», і про те, що зараз намагається налагодити все через Харків і Росію.

Зупиняю потік відвертостей Олега запитанням, як же його звати насправді. Кажу, що розумію, що це всього лише афера, й питаю, чи йому не соромно за це.

Не соромно. Бо викручується. Каже, що насправді нібито квартири дві – його і дружини. 

– Ви мене з кимось плутаєте. Я не розумію, про що ви взагалі балакаєте, – відповідає.

Кажу, що була у квартирі за вказаною адресою. І розчаровую його остаточно: квартира давно продана, там живуть люди.

Чекала, що нахамить. Проте Олег лише тяжко видихнув і кинув слухавку. Інтелігентний. Образився, мабуть. Воно й не дивно – понад 10 хвилин життя витратив на мене.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів