Поділитись:

Луцькі депутати заборонили "варварську інквізицію" дерев

Середа, 27 січня 2021, 16:00
Луцькі депутати заборонили «варварську інквізицію» дерев

У Луцьку запровадили тимчасовий мораторій на кронування зелених насаджень.

Відповідне рішення ухвалили у  середу, 27 січня, під час сесійного міської ради. 

Ініціатором виступив голова фракції "ЄС" Юрій Моклиця

"У нас цей процес абсолютно безконтрольний, тому що не існує жодного документу чи акту обстежень кронування дерев. Мораторієм ми врятуємо кілька десятків дерев у час активної обрізки", – зазначив обранець громади. 

Міський голова Ігор Поліщук пропозицію депутата підтримав та додав, що у системі кронування та омолодження дерев порядок потрібно навести не лише на території міста, а й на приватних територіях, зокрема, на ділянках, що перебувають на балансі ОСББ. Він вважає, що потрібно внести відповідальність за "варварське" кронування дерев.

"За моїм підписом надішлість листа керівнику Держекоінспекції у Волинській області з вимогою посилити контроль і штрафувати усіх підряд: і комунальні підприємства, і приватників", – сказав мер.  

Натомість начальниця відділу екології Оксана Лисак зазначила, що мораторій на рік, як пропонується у рішенні, ухвалювати не варто, оскільки питання можна врегулювати за місяць. Вона повідомила, що невдовзі на розгляд депутатів буде винесено комплексну програму озеленення міста на наступні п'ять років. 

"Потрібно прописати і затвердити правила проведення санітарної і формувальної обрізки дерев на території міста, бо окремі люди вдаються до маніпуляцій і трактують на власний розсуд. Окрім того, вважаю за необхідність прописати в правилах, що для проведення омолоджувальної обрізки необхідно звертатись за дозволом до міської влади", – зауважила вона. 

Своєю чергою голова фракції "СВІДОМІ" Тарас Шкітер підтримав ідею штрафів за неналежне кронування:

"На проспекті Волі відбулася “варварська” обрізка дерев, там велося розслідування, але жодних порушень не виявили. Насправді, існує дуже складний бюрократичний процес, коли ми говоримо про можливість штрафувати людей, відповідальних за неякісне кронування.

Дуже багато цих робіт було виконано саме комунальними підприємствами. Вони зробили це так, щоб полегшити собі роботу. Дерева гинуть і я думаю, що на проспекті Волі частина насаджень теж загине" 

Свободівець та фаховий біолог Володимир Пшибельський теж підтримав запровадження заборони на кронування:

"Я можу твердо сказати, що з початком весни розпочинається інквізиція дерев. А якщо це варварське кронування відбувається ще й без маніпуляцій, за допомогою яких знезаражують рани дерев, то воно перетворюється на небезпеку для життя людей та їхнього майна". 

У підсумку депутати ухвалили рішення накласти тимчасовий мораторій на обрізання дерев, але припинити термін дії мораторію у разі прийняття міською радою правил благоустрою Луцької територіальної громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
07 квітня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024