Поділитись:

"Маленька перемога": у Луцьку хочуть на рік відмовитися від кронування дерев

Понеділок, 18 січня 2021, 19:00
«Маленька перемога»: у Луцьку хочуть на рік відмовитися від кронування дерев

Скандали навколо кронування дерев у Луцьку не вщухають ось вже рік. Комунальники обрізають дерева, залишаючи ледь не самі стовбури. Активні мешканці міста невтомно обурюються. Розірвати це "порочне коло" збираються під час наступної сесії Луцької міської ради 27 січня. На розгляд депутатів винесуть проект рішення про встановлення річного мораторію на омолоджувальне обрізання дерев. За цей час, зазначають автори проекту, місто встигне напрацювати власні механізми поводження із зеленими насадженнями. 

Журналісти ІА "Конкурент" дізнавалися, чому важливе це рішення, та якими хочуть бачити зелені насадження мешканці міста. 

Лучанин Михайло Верпучинський почав активно піднімати проблему надмірного обрізання міських дерев більше, ніж рік тому. До цього його спонукала ситуація на проспекті Волі, де замість пишних лип комунальники залишили голі стовбури. З одного боку, каже чоловік, це дуже неестетично. З іншого - шкодить деревам, суттєво зменшуючи їх тривалість життя. А шкодячи деревам, ми шкодимо і собі, впевнений Михайло. 

"Липи там завжди були пишними. Особливо у липні. Вони неймовірно цвітуть, мають неймовірний запах. І коли їх почали раптом несподівано обрізати, мені це було, як ніж в серце. Бо ця літня картина, якою я любив насолоджуватися, моментально руйнується просто перед очима. За місяць до цього обрізали "налисо" всю вулицю Потебні. Це одна із найдовших вулиць у нашому місті. Коли бачиш, як на якійсь вулиці кронували двійко дерев, ти не звертаєш на це особливої уваги. А коли це перейшло у масштаби якось "епідемії", я почав заглиблюватися в процес, вивчати літературу, спілкуватися зі спеціалістами із інших міст, вивчати досвід інших країн.

В кінці лютого минулого року я зареєстрував петицію з проханням заборонити омолоджувальне кронування, і навчити повноважні служби кваліфіковано обрізати дерева. Петиція набрала необхідну кількість голосів, і з міськради прийшла відповідь на кшталт "ми ріжемо все, як треба, і проблем ніяких нема". Міськрада проігнорувала, і тоді почалася розгорнута боротьба. Я був на телебаченні, брав участь у круглих столах в інших містах, вивчав досвід інших країн", – розповідає Михайло Верпучинський. 

Своїм досвідом чоловік поділився із депутатами нового скликання Луцькради. І ця співпраця принесла перші плоди. Зокрема, представники фракцій "Європейська солідарність" та "Свідомі" на основі запропонованої інформації сформували проект рішення про запровадження річного мораторію на омолоджувальне кронування. Важливо наголосити, що дія цього мораторію не поширюється на видалення аварійних і потенційно небезпечних гілок або частин стовбурів дерев у місті Луцьку, санітарне та формувальне обрізання дерев та видалення омели з їх крон.

Одним із пунктів згаданого проекту рішення є створення робочої групи, до складу якої повинні увійти депутати, представники профільних структурних підрозділів Луцькради, представники профільних підприємств, установ та організацій усіх форм власності (за згодою), представники профільних наукових та науково-дослідних організацій, окремі експерти та спеціалісти. Вони спільно мають напрацювати правила поводження з зеленими насадженнями, якими і керуватимуться комунальні служби під час кронування дерев.

До слова, на проект уже встиг відреагувати відділ екології Луцької міської ради. Зокрема, їх фахівці вважають, що проект не вирішує проблему, а лише відкладає її вирішення на невизначений час. 

"Для вирішення проблеми, на думку профільних спеціалістів міської ради, необхідно внести зміни до Правил благоустрою міської територіальної громади такого змісту: "На території міської територіальної громади заборонити омолоджувальну обрізку дерев як таку, що суттєво спотворює вигляд зелених насаджень, їх декоративність, призводить до швидкої загибелі дерева; а формувальну обрізку дерев проводити не більше 30% розміру крони, після отримання дозволу постійно діючої комісії з визначення стану зелених насаджень та їх відновлюючої вартості".

Це європейська практика, закріплена там законодавчо. На жаль, в чинному законодавстві України відсутні норми щодо допустимого об’єму обрізки дерев та необхідності узгоджувати такі роботи з будь-якими органами, тому і виникають такі види обрізки, як “дерева-стовпи”, “дерева-олівці” та ін. Для недопущення зволікання з підготовкою Правил благоустрою, пропоную встановити протокольним дорученням термін для їх підготовки та внесення вищевказаних змін", – ідеться в зауваженні за підписом очільниці відділу екології Оксани Лисак.

Остаточне рішення повинні прийняти депутати на сесії Луцької міської ради у середу, 27 січня. 

Тим часом навіть такі проміжні результати лучанин Михайло Верпучинський вважає маленькою перемогою.

"Безумовно, це перемога. Я писав свого часу звернення в екологічну інспекцію, у Міністерство розвитку регіонів України, і нічого не зміг добитися. Я постійно проводжу інформаційну кампанію, інформую людей про те, яким місто могло би бути, чим загрожує місту таке кронування. Я би хотів, щоб це питання нарешті вирішилося", – підсумовує лучанин. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів