Поділитись:

Що треба знати про зрізання дерев, - експерт

Четвер, 21 лютого 2019, 04:22
Що треба знати про зрізання дерев, - експерт

З приходом весни у Луцьку знов візьмуться за пилки. Міські дерева будуть кронувати, чистити, а то й взагалі – зрізати під корінь. Часто це супроводжується обуренням містян: то обчикрижили дерево, лишивши один стовбур, то зрізали ще цілком нормальну липу...

Перший поставив найбільш болючі для лучан і дерев питання міській владі. Відповідає начальник відділу екології Луцької міської ради Анатолій Гламазда.

Навіщо деревам обрізають гілки?

Щоб зберегти дерево, продовжити його вік, здоров’я і естетичний вигляд. А ще – забрати сухі і травмовані гілки, які можуть впасти під час злив і вітру.

Вирізають також гілки, уражені хворобою – наприкла омелою.

Обрізання дерев регулює щільність крони і її провітрюваність. Через це гілки менше всихатимуть, між ними не так активно будуть заводитися шкідники.

Обрізання дерев стимулює утворення молодих пагонів, підвищує життєздатність послаблених і старих дерев. 

А молодим деревам (до 30 років) найчастіше ріжуть гілки, щоби сформувати крону і досягти однакової вистоти дерев.

Обрізка дерев під стовбур не є правильною. Так робити не можна. Зазвичай таке «кронування» проводять на деревах, які давно не обрізали. У них – запущена крона з купою «зайвих» гілок, які окремо вийняти – вкрай складно. Тому її практично й зрізають «під ноль». І виходить, що лишається один стовбур.

Якщо для верби така обрізка допустима, і вона одразу ж випускає нові пагони, то липи й каштани сприймають такі дії більш «болісно». Таким деревам треба більше крони залишати. 

А найкраще – вчасно формувати крону, не «запускати» міських дерев.

Коли треба обрізати дерева?

Це робити не обов’язково навесні. Можна в осінньо-зимовий період: починаючи з часу, коли листя впаде і до періоду сокоспускання (як правило це – березень).

Хто має право обрізати і зрізати дерева?

Дерева на «комунальній» території знаходяться на балансі департаменту ЖКГ. Тому саме комунальники зобов’язані стежити за станом дерев, проводити всі необхідні процедури.

Рішення щодо необхідності обрізки приймає спеціальна комісія міськради. Вона має довгу назву: постійна комісія Луцької міської ради з визначення стану зелених насаджень та ухвалення рішення про їх видалення.

Ця ж комісія має право вирішити, яке дерево треба видалити взагалі.

Що треба зробити, якщо хочеш зрізати дерево? 

Спочатку розібратися, чи справді це дерево можна зрізати. Для цього треба звернутися у міський ЦНАП.

Згадана вище комісія повинна перевірити, чи справді є необхідність видалення дерева.

Навіть якщо комісія дасть добро – це не значить, що комунальники приїдуть зрізати дерево.

Найчастіше, якщо лучани просять зрізати якесь дерево, воно знаходиться на прибудинковій території. Після огляду комісії ОСББ чи мешканці будинку мають самі зрізати дерево чи найняти працівників.  

Що треба робити, якщо не згідний з тим, що зрізають дерево? 

Спочатку з’ясувати, на чиїй землі стоїть дерево. Якщо це прибудинкова територія – це, скоріш усього, ініціатива ОСББ чи мешканців.

Якщо це комунальна земля – звертатися у департамент ЖКГ за роз’ясненнями. Адже роблять це, скоріш усього, комунальники, які мають усі необхідні дозволи.

Якщо ж після вашого звернення з’ясується, що дерева зрізали незаконно, департамент ЖКГ зобов’язаний повідомити правоохоронні органи. \

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів