Поділитись:

У МОЗ розповіли, чи планують в Україні впроваджувати свідоцтва вакцинації

Субота, 23 січня 2021, 00:37
У МОЗ розповіли, чи планують в Україні впроваджувати свідоцтва вакцинації

Міністерство охорони здоров'я "поставило на контроль" питання запровадження свідоцтв про проведення вакцинації від COVID-19 і "збирає інформацію" щодо гарантій того, чи вакцинована людина дійсно не може інфікувати інших.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я у відповідь на запит "Суспільного".

"Після появи вакцини проти COVID-19 деякі країни вже розглядають можливість вимагати міжнародне свідоцтво про проведення вакцинації проти цієї хвороби, яке буде замінювати попередні вимоги (самоізоляцію чи негативний ПЛР-тест). В Україні це питання також перебуває на контролі, але наразі не впроваджується, оскільки ми ще збираємо додаткову інформацію, яка гарантуватиме те, що вакцинована від COVID-19 людина більше не здатна інфікувати інших людей", — йдеться в повідомленні.

Міністерство наголосило, що міжнародні медико-санітарні правила дозволяють видавати свідоцтво про проведення вакцинації лише у тому разі, коли використовується вакцина, яка дозволена до використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я. 

"І ще одне застереження: не потрібно підміняти поняття міжнародного свідоцтва про проведення вакцинації та "імунного паспорта". Ще у квітні 2020 року ВООЗ застерегла від використання "паспортів імунітету", зазначивши, що нині недостатньо доказів про ефективність імунітету, щоб гарантувати точність такого "паспорта". Ця позиція ВООЗ нині не змінилася. Вакцинованих від коронавірусу осіб заноситимуть до спеціальної електронної бази, щоб потім лікарі могли видати довідку про щеплення", — заявили у міністерстві.

У МОЗ зазначили, що питання використання міжнародних свідоцтв про проведення вакцинації — це "не щось нове".

"Ця норма прописана в Міжнародних медико-санітарних правилах — офіційному документі Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), який був прийнятий 58-ою асамблеєю ВООЗ ще 23 травня 2005 року", — розповіли у відомстві.

У міністерстві додали, що до пандемії COVID-19 найбільше і найчастіше цей сертифікат видавали при вакцинації проти жовтої лихоманки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів