Поділитись:

Може ремонтувати труби на дні океану: в Норвегії створили робота-змію

П'ятниця, 22 січня 2021, 00:30

Норвезька компанія Eelume Subsea Intervention розробила безпілотного робота Eelume, який може ремонтувати труби на дні океану.

Eelume – це шестиметровий змієподібний робот, оснащений датчиками та камерою на кожному кінці. Його можна зберігати на док-станції на глибині до 500 метрів протягом шести місяців без необхідності піднімати на поверхню, передає Суспільне з посиланням на CNN.

Безпілотний робот може подолати до 20 кілометрів без підзарядки та опрацьовувати різні завдання, зокрема заміну підводних клапанів та очищення труб від морських наростів та осаду. Окрім того, робот оснащений камерами, які можуть передавати відео на берег.

Роботи з технічного обслуговування багатьох глибоководних свердловин та систем трубопроводів вже виконуються безпілотними механізмами. Але ці механізми, як правило, потрібно транспортувати на повністю укомплектованому кораблі з екіпажем, а потім віддалено експлуатувати з борту надводного судна. Це може коштувати до 100 000 доларів на день.

"Давши можливість роботові стати підводним мешканцем, який проживає в док-станції, його можна будь-коли мобілізувати для проведення інспекцій та втручання, тим самим зменшуючи потребу в дорогих надводних суднах", – розповів Пол Лілєбек, керівник відділу технологій Eelume Subsea Intervention, який розробив робота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів