Поділитись:

Через прання одягу забруднюється океан – вчені

Середа, 13 січня 2021, 00:10

Канадські вчені з’ясували, що арктичні води повсюдно забруднені мікропластиковими поліефірними волокнами, які шкодять морському життю. На думку науковців, вони утворюються під час прання синтетичного одягу мешканцями Європи та Північної Америки.

Над науковою працею, оприлюдненою в журналі Nature, працювала група дослідників із канадської Асоціації збереження океану та Департаменту рибного господарства та океанів Канади при Інституті океанічних наук. Їм вдалося знайти мікропластик у 96 із 97 проб морської води, взятих у полярному регіоні, пише Суспільне.

Понад 92% мікропластику виявились волокнами, а 73% з них були зроблені з поліестеру та були такої ж ширини й кольору, що й ті, які використовуються в одязі. Більшість зразків була взята з глибини 3-8 метрів під поверхнею, де харчується велика частина морських мешканців.

Науковцям вдалося виявити сліди мікропластику навіть на Північному полюсі. Як констатує The Guardian, з урахуванням того, що раніше мікропластик знаходили у Маріанській западині та на вершині Евересту, людству вдалося забруднити всю планету.

При цьому вчені виявили вищу концентрацію волокон мікропластику ближче до Атлантики, з якої в Арктику надходить більше води, ніж із Тихого океану. Також вони знайшли в Атлантичному океані довші та менш зруйновані волокна.

"Ми спостерігаємо переважання атлантичної сировини, а це означає, що джерела текстильних волокон у Північній Атлантиці з Європи та Північної Америки, ймовірно, сприятимуть забрудненню Північного Льодовитого океану", – сказав Пітер Росс Асоціації збереження океану.

Мікропластик у природному середовищі шкодить тваринам, які споживають його, приймаючи за їжу. Люди також постійно отримують його з їжею, водою та вдихають із повітрям. При цьому вплив мікропластику на людське здоров’я поки що невідомий.

У дослідженні зазначається, що забруднення арктичних вод має особливе значення для корінних народів півночі, зокрема, інуїтів, які мешкають у приполярному регіоні та значною мірою споживають морську їжу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
23 березня 2024
09 березня 2024
29 лютого 2024
10 лютого 2024
29 січня 2024
13:16
19 січня 2024
17 січня 2024
15 січня 2024
11 січня 2024