Поділитись:

Генетичні коди однояйцевих близнюків не ідентичні, – вчені

Неділя, 10 січня 2021, 04:10
Генетичні коди однояйцевих близнюків не ідентичні, – вчені

Вчені зʼясували, що однояйцеві близнюки мають відмінності в генетичному коді.

Про це пише Бабель з посиланням на Business Insider.

Раніше вважалося, що ДНК монозиготних близнюків ідентичні, а фізичні або поведінкові відмінності у таких дітей повʼязували з факторами навколишнього середовища або вихованням. Однак вчені Упсальского університету (Швеція) зʼясували, що насправді ці близнюки відрізняються в середньому на 5 мутацій ДНК, які відбуваються вже на першому тижні їхнього життя.

Вчені досліджували ДНК більш ніж 380 пар близнюків і порівняли їх, виявивши, що лише у 38 пар геноми були справді цілком ідентичні. У переважної ж більшості виявили невеликі відмінності, які виникли під час випадкових мутацій на ранніх етапах ембріонального розвитку, вже незалежно один від одного.

При цьому у 39 пар виявили понад сотню відмінностей. За оцінками вчених, на кількість відмінних одна від одної мутацій дуже впливає момент поділу близнюків в утробі: чим раніше він відбувається, тим більше різних мутацій вони встигають накопичити.

За словами Карі Стефанссон, старшого співавтора дослідження, результати показують, що вчені, можливо, переоцінили роль, яку грають небіологічні фактори в порушеннях розвитку, як-от аутизм і рак новонароджених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів