Поділитись:

Тільки п'ять відсотків українців не святкують Різдво

Середа, 06 січня 2021, 17:40
Тільки п'ять відсотків українців не святкують Різдво

В Україні 77% опитаних громадян відзначили, що вони святкують Різдво 7 січня, 15% сказали, що відзначають це свято двічі, як за юліанським календарем (7 січня), так і за григоріанським (25 грудня).

Такі дані дослідження громадської думки наводить Соціологічна служба «Рейтинг».

За результатами опитування, лише 3% респондентів відзначають Різдво тільки 25 грудня.

Водночас, 5% опитаних заявили, що взагалі Різдво не святкують.

Цікаво, що найбільше тих, хто святкує Різдво двічі, або ж за новим стилем – в західних регіонах і в Києві.

Також варто зазначити, що 56% респондентів зазначили, що найулюбленішим серед новорічних свят для них є Різдво, 28% сказали, що це Новий рік, 6% – День Святого Миколая, 3% – Старий Новий Рік.

Разом із тим дві третини опитаних відзначили, що вірять у Святого Миколая, 35% – не вірять. У Діда Мороза вірять менше – 31%, не вірять – 65%. За останній рік зросла кількість тих, хто вірить у Святого Миколая, зате кількість тих, хто вірить в Діда Мороза не змінилася.

Переваги новорічного персонажа і улюбленого свята мають чіткі регіональні залежності: більше тих, хто вірить у святого Миколая і вважає найулюбленішим святом Різдво на Заході, зате відносно більше вірять в Діда Мороза і вважають улюбленим святом Новий Рік – на Півдні і Сході. Незважаючи на це, навіть у південно-східних областях все одно кількість тих, хто вірить в Діда Мороза менша тих, хто вірить у Святого Миколая, а Різдво є найулюбленішим святом поряд із Новим роком.

Опитування проводилося 2–4 січня 2021 року серед населення України віком від 18 років у всіх областях, окрім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу. Було опитано 2 500 респондентів методом телефонного інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Статистична похибка не перевищує 2%.

Згідно з соціологічним опитуванням, понад 80% українців заявили, що будуть відзначати Новий рік вдома, а витрати на святковий стіл в середньому складуть 1 440 гривень, або 50,6 долара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів