Поділитись:

Куди насправді "зникають" мільйони з волинських лісгоспів

Середа, 06 січня 2021, 15:45

фото ілюстративне

"Куди зникають мільйони з лісгоспів Волині" – такі сенсаційні заяви нещодавно з'явилися у соцмережах та на сторінках деяких ЗМІ. ІА "Конкурент" з'ясувало, звідки та чому з'явилися подібні "відкриття".

Волинський підприємець-лісопереробник Олександр Місюра звинуватив лісгоспи Волині у тому, що вони працюють у збиток державі і в результаті в середньому за рік не доплачують 2 млрд грн податків. Свою думку він аргументує своїми обрахунками. Натомість представники управління лісового та мисливського господарства не згідні з таким твердженням та спростовують такі закиди власними обрахунками.

Зі слів Олександра Місюри, середній місячний об’єм лісоматеріалів, який переробляється лісгоспами Волині, становить 25 тисяч м куб. кругляку.

"З цієї сировини в результаті переробки виходить 9 505,7 м куб. готової продукції, таким чином коефіцієнт складає 2,63. Експортують державні підприємства свою перероблену продукцію за ціною 1 кубометр = 93 євро, хоча справжня ринкова вартість – 115 євро. (Різниця з кожного кубометра – 22 євро)... Якщо запропонувати палетну дошку за ціною 93 євро за 1 кубометр, то заінтересованих покупців не те що шукати не доведеться, лісгоспи вимушені будуть відбиватися в прямому розумінні цього слова від них. Рахуємо упущену вигоду: 22 євро множимо на 9505,7 м куб. і вийде серйозна сума в 209 125 євро щомісячно. Якщо рахувати за середнім курсом євро до гривні (1 євро = 34,25 гривні), то сума упущеної вигоди складає понад 7 мільйонів гривень на місяць", – пише підприємець.

Як пояснив заступник начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Рибчинський, в розрахунках підприємця допущено чимало помилок:

  • втрачену вигоду всіх лісгоспів він рахує не за об’ємом готової продукції, а за об’ємом пущеної у переробку, при цьому беручи до уваги різницю в ціні 1 м куб. заготовок;
  • реалізаційна ціна 93 євро – це ціна свіжопиленої палетної заготовки, а тому сушіння 1 м куб. готової продукції на 243 грн включено в розрахунок безпідставно;
  • в суму доходів з 1 м куб. готової продукції не враховано дохід від вартості  кускових відходів і тирси, а це 250 грн;
  • ринкова вартість сировини в 1100 грн без ПДВ є завищеною, так як за 9 місяців 2020 року ділової деревини породи сосна товариству "Верба-ВВ" було поставлено 19,9 тис. м куб за середньою ціною 765 грн без ПДВ за 1 м куб., та за 2019 рік 17,7 тис. м куб. по 708 грн без ПДВ.

«Отже, допущені елементарні помилки при "розрахунках" автора блогу призвели до видуманої втрати держлісгоспів області "майже півтора мільярда гривень". А це вже – наклеп, який несе репутаційні втрати", – підсумовує фахівець.

На закиди підприємця-лісопереробника щодо недоцільності переробки лісгоспами сировини нижчої якості, зокрема сортів С і D, Олександр Рибчинський відповідає: по-перше, така сировина накопичилася значними об'ємами через масове всихання соснових насаджень; по-друге, не була затребуваною на ринку.

"Лісгоспи змушені направляти такі сорти в переробку, тому що основним принципом господарювання є раціональне використання деревини", – зазначив він. 

На думку Олександра Рибчинського, пропозиція Олександра Місюри про те, що вигідніше всю сировину реалізовувати на аукціонах, а не переробляти у держлісгоспах, також нічим не підкріплена.

«Державними лісогоподарськими підприємствами області на ведення лісового господарства за січень-вересень 2020 року спрямовано 571,8 млн грн. На базі 14 державних підприємств працюють переробні комплекси, вартість основних фондів та нерухомого майна яких становить 90,2 млн грн. На лісопереробці області створено 228 робочих місць. Аналізуючи інформацію про роботу деревообробних підрозділів за січень-вересень 2020 року, бачимо, що рентабельність їх роботи становить 5,6%, середня заробітна плата працівників – в межах 10 тис. грн, вихід з 1 м куб. переробленої сировини – 1152 грн", – зауважив Олександр Рибчинський. – Ніхто не може гарантувати стабільність ринку лісопродукції. Прикладом цього є незадовільний попит споживачами внутрішнього ринку на лісоматеріали у 2019 році та на початку 2020 року, внаслідок чого впала їх вартість, зокрема: сосни – на 7%, вільхи – 29%, берези –  24%, дуба – 18%. В такій ситуації єдиним правильним рішенням і виходом був один з варіантів – переробка на власних потужностях. Адже деревина швидко втрачає якість і цінність при тривалому зберіганні".

Посадовець додав, що переробка деревини держлісгоспами області дала можливість отримати кошти за 2019 та 9 місяців 2020 року 712 млн грн, які були направлені на догляд, охорону лісів та ведення лісового господарства.

Нагадаємо: Олександр Місюра і ковельське ТОВ "Верба-ВВ" виступили із заявами про тиск та необґрунтовані перевірки з боку податківців, а також проблеми з купівлею необробленої деревини. Зі слів Олександра Рибчинського, твердження про труднощі з придбанням деревини ТзОВ "Верба ВВ" суперечить фактам. Про це свідчать наступні цифри:

  • у 2019 році вказаним товариством придбано на аукціонах 14,2 тис. м куб. деревини, отоварено держлісгоспами області 20,8 тис. м куб.  або 146 %;
  • відповідно, за 9 місяців 2020 року придбано 20,8 тис. м куб., отоварено – 21,7 тис. м куб. або 104%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів