Поділитись:

Функціонал та можливості сучасних автосигналізацій*

Четвер, 17 грудня 2020, 18:53
Функціонал та можливості сучасних автосигналізацій*

Автомобільні сигналізації є основним засобом протиугінної охорони та реагування на спроби несанкціонованого проникнення в салон авто. Сучасні охоронні системи забезпечують не тільки вичерпний захисний функціонал, але й гарантують телеметричні можливості. Сьогодні можна не просто ставити авто на блокування, а крім того вести моніторинг стану та отримувати своєчасні повідомлення від охоронного комплексу. Тільки автосигналізація може запобігти викраденню автомобіля, забезпечити надійний захист та систематизувати роботу транспортного засобу.

Характеристики сучасних автосигналізацій

Вибір автомобільних сигналізацій слід здійснювати зважено, оскільки сучасні охоронні системи мають багато типів, розрізняються за функціоналом, можливостями та вартістю. Крім того, важливим фактором є потреба конкретного автомобіля у певному ступені захисту.

Отже, можна виокремити наступні характеристики та можливості, на які слід опиратися при виборі автосигналізації середнього цінового діапазону:

  • тип кодування сигналу;
  • особливості датчиків реагування;
  • наявність системного інтерфейсу 2хCAN;
  • наявність інтерфейсів зв'язку;
  • тип брелока;
  • програмна підтримка;
  • допоміжні функції.

Кожен пункт з даного переліку має своє значення. Деякі з них відповідають безпосередньо за функції безпеки, інші виконують консолідуючі, телеметричні та допоміжні функції. Доцільно розглянути кожен пункт окремо.

Функціонал та можливості сучасних автосигналізацій*

Тип кодування сигналу

Найнадійнішою вважається автосигналізація, що працює за принципом діалогового динамічного шифрування сигналу. Такий тип криптографічного захисту забезпечує вичерпну надійність охоронних систем, оскільки зламати шифровку, що постійно змінюється та працює на основі 128-256 біт, вкрай важко навіть за допомогою кодграбберу.

Датчики реагування

Датчики є основним засобом реагування системи на несанкціоновані дії з боку зловмисників. Оптимальним варіантом слід вважати автосигналізацію, оснащену 3-ма датчиками – удару, руху та нахилу. Цього буде достатньо для моніторингу 3-х основних напрямків, якими керуються автомобільні крадії. Датчики будуть реагувати на спроби проникнення в салон за допомогою розбиття скла, на вивезення ТЗ за допомогою евакуатора, а також на зловмисних дії вже всередині авто.

Інтерфейс CAN

Майже усі сучасні автосигналізації оснащені мультисистемним інтерфейсом CAN. Завдяки CAN-шині можна консолідувати усі функціональні модулі охоронного комплексу в єдину систему. Найбільш яскравим прикладом є можливість постановки «на блокування» системи вікон та люку, що є можливим завдяки придбанню спеціальних модулів. Даний інтерфейс реалізує принцип «all in one» та робить можливим глобалізоване управління усіма автомобільними підсистемами.

Інтерфейси зв'язку

Можливості телеметрії та зв'язку автосигналізації напряму залежать від наявності відповідних інтерфейсів. Оптимальним варіантом слід вважати охоронний автомобільний комплекс, що забезпечує зв'язок через GPS/ГЛОНАСС, GSM та обов'язково Bluetooth. В більшості випадків достатньо покриття 2G та 4G. Чим новіша версія Bluetooth, тим швидшою є синхронізація між пристроєм та користувачем на відстані.

Брелок

Майже усі сучасні брелоки забезпечують двосторонній зв'язок між користувачем та автосигналізацією. Це дуже важливо, оскільки лише двосторонній контакт дає можливість отримувати інформацію від пристрою, а не лише віддавати команди. Час односторонніх автомобільних сигналізацій залишився у 2000-х, зараз такі застарілі рішення майже не зустрічаються на ринку.

Програмна підтримка

Ще одною запорукою реалізації телеметричних якостей сучасних автосигналізацій є можливість моніторингу та управління зі смартфону. Для цього існують спеціальні мобільні додатки (на кшталт Pandora Alarm Studio), які роблять процес комфортним та інформативним.

Допоміжні функції

Найбільш варіативним є даний пункт, на який також слід звертати увагу при виборі автосигналізації. Сучасні охоронні системи забезпечують різноманітні функції, не пов'язані з протиугінною специфікою.

Більшість цих функціональних можливостей пов'язані з питанням комфорту та облаштування. Серед найважливіших допоміжних функцій слід виокремити наступні:

  • інтелектуальний автоматичний запуск двигуна (за таймером або температурою);
  • управління передпусковими підігрівачами;
  • обхідник штатного іммобілайзера завдяки технології безключового клонування.

Також при виборі охоронної систем для автомобіля слід звертати увагу на комплектацію. Вона має містити усе необхідне для повноцінної роботи пристрою, без необхідності окремої докупівлі важливих елементів.

Надрукувати
мітки:
коментарів