Поділитись:

Розслідування та пакет документів: як медики на Волині можуть отримати лікарняний після COVID-19

Вівторок, 15 грудня 2020, 20:00

Лучанка Марія захворіла на коронавірусну інфекцію і ось уже понад місяць не може отримати лікарняні. Коли жінка принесла на місце роботи два лікарняні листи, її ошелешили: для того, аби вона отримала кошти, потрібен величезний пакет документів.

ІА «Конкурент» спробувало розібратися, чому аби отримати гроші, у деяких випадках лише лікарняного листа замало.

Марія 51 рік пропрацювала в обласному протитуберкульозному тубдиспансері. Напередодні вона уже мала звільнятися з посади фельдшера-лаборанта та йти на заслужений відпочинок, проте обставини склалися інакше – захворіла на коронавірус. На стаціонарному лікуванні у Боголюбах жінка знаходилася з 2 по 7 листопада, а потім продовжила лікуватися амбулаторно.

«Коли я отримала негативний тест на COVID і рахувалася уже здоровою, то понесла два лікарняні листи за місцем роботи. Але мені сказали принести ще екстрене повідомлення, виписку з амбулаторної карти, копії усіх ПЛР-тестів, ідентифікаційний код, графік виходу на роботу, трудову та медичну книжки», – розповідає Марія.

Додає, що 7 грудня звільнилася з роботи, бо після хвороби стало дуже важко ходити, погіршився зір та відчувається неймовірна слабкість.

Інженер з охорони праці тубдиспансеру Анжела Голова пояснює, що пакет документів – то не примха медзакладу.

«Є постанова Кабінету Міністрів України №337 від 17.04.19.  І згідно з цією постановою ми проводимо розслідування. І для того, аби його провести, нам потрібні усі ці документи», – пояснює спеціалістка.

Роз’яснює, що все для того, аби встановити джерело інфікування ковідом та пов’язати його з нещасним випадком на виробництві або ж спростувати це.

«Документи, які нам приносить людина, ми подаємо в лабораторний центр, щоб нам дали карту епідрозслідування. Потім роблять висновки лікар-інфекціоніст і провпатолог. Лише тоді стає зрозуміло, де людина могла інфікуватися», – коментує Анжела Голова.

У фонді соціального страхування пояснюють, що така процедура оплати лікарняного листа обов’язкова для всіх медиків. Проте не повідомили, скільки воно може тривати, адже усе залежить від конкретного випадку та висновку експертів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів