Поділитись:

«П'яний лікар кричав тестеві, що той придурюється»: подробиці смерті чоловіка на Ратнівщині

Середа, 09 грудня 2020, 20:00

Смерть не обирає. Хвороба також. Їм байдужі наші статуси, гроші та можливості. Хворобі начхати, що ми не маємо змоги оплачувати лікування,  байдуже, що разом з людиною, яка помре, помруть кілька душ і сердець тих, хто втратить.

Байдуже.

Нам невимовно нестерпно, коли ми втрачаємо. Здавалося б, зібрали у долоні все-все своє багатство, зняли з вух золоті сережки, з пальців – обручки, перепозичили б усі гроші світу і на тобі, хворобо, вдавися. Але ні. Ми бачимо, що втрачаємо людину, але нічого вдіяти не можемо. Тоді навіть не боляче. Безсило, огидно і пекуче образливо. Чому? Чому так? А так вирішила доля. Чи Бог. Хто уже у що вірить.

У цій історії на важелі – помилка лікаря та звинувачення родичів. У селищі Заболоття Ратнівського району помер Василь Головій, який ніколи нічим не хворів. Причина смерті – коронавірус, який викликав супутні захворювання. Родичі й досі не можуть змиритися з втратою і звинувачують у недбалості лікарів. Проте ті заперечують: зробили все можливе для порятунку хворого. Але виявилися безсилими.

Ніколи нічим не хворів

Василеві Головію було 53 роки. Як стверджують рідні, чоловік ніколи нічим не хворів. Але 22 листопада, у неділю, його довелося госпіталізувати у комунальне некомерційне підприємство «Ратнівська центральна районна лікарня». До того чоловік кілька днів лікував удома симптоми застуди. Коли з’явився кашель і утруднене дихання, рідні викликали «швидку».

Зі слів зятя Олександра, який розповів подробиці ІА "Конкурент", на вечір хворому одразу поставили крапельницю і в понеділок йому нібито стало краще.

«Він навіть попросив привезти сала, цибулі і молока. Голос був живим і бадьорим. А от наступного дня я його вже не впізнав – ледве говорив», – розповідає Олександр.

"Мене тут заколють"

У середу Василеві Головію підтвердили COVID-19 і він пробув у лікарні до четверга. Телефонував рідним і молив забрати його додому. І все повторював: «Мене тут заколють».

Як розповів Олександр, тесть був у жахливому стані, ледве міг пересуватися. Вони написали відмову від госпіталізації та поїхали додому. Там продовжили те ж лікування, яке призначив лікар.

«Тесть так їв, що я ще не бачив, щоб людина була такою голодною і стільки їла. Але казав, що дуже коле кінцівка язика», – пригадує зять.

Пізно ввечері в суботу, 28 листопада, довелося вдруге викликати швидку допомогу, бо чоловікові стало зовсім зле. Температура, тиск і серцебиття були в нормі. А от кров на рівень цукру бригада швидкої так і не змогла взяти, зіпсувавши три смужки. Тоді медики зателефонували у Луцьк за консультацією. Там підказали алгоритм дій: терміново ставити крапельницю і відправляти у лікарню на дообстеження.

Проте у Ратнівській лікарні, зі слів родичів померлого, були не дуже раді їх бачити.

«В лікарні не хотіли приймати, типу вони не знають, що робити, питали, навіщо ми його привезли. На що фельдшер «швидкої» відповіла, що привезла пацієнта у лікарню, а не до лікаря додому», – розповідає Олександр.

З його слів, черговий лікар тієї ночі був напідпитку і хамив, вигукуючи, аби хворий не придурювався.

Хворого госпіталізували і виявили, що у того в кілька разів перевищений рівень цукру, а точніше – уже цукрова кома.

На ранок пацієнта не стало.

Олександр пригадує, що у них до останнього була надія, що хворий одужає. У лікарні навіть розповідали, що нещодавно за місяць хвору «витягли» з цукрової коми.

До слова, у Василя Головія раніше ніколи не піднімався рівень цукру у крові. Він за життя практично не приймав ніяких таблеток. Рівень цукру у лікарні був 30, а коли вкололи інсулін, піднявся до 32,5. У нього були галюцинації, коли був удома, не хотів спілкуватися навіть. За час хвороби схуд на 20 кілограмів.

"От і весь план – тестя немає"

«Теща питала: чому йому все гірше стає? На що молодий лікар відповів: все йде за планом. От і весь план – тестя немає. До речі, один із заступників так і сказав, що лікував молодий лікар, тому частково це їхня вина. Але якщо вони хотіли проводити досліди, то нехай йдуть на свинокоплекс і там проводить їх. Тесть же жодного разу не був у лікарні», – обурюється Олександр.

Як стверджує, коли приїхав по довідку про смерть, його чекали нові «сюрпризи».

«Нам з лікарні не повідомили про смерть. Телефонували з поліції і повідомили, що протягом 24 годин ми не зможемо забрати тіло, бо приїде з Луцька паталогоанатом і буде робити розтин. Потім передзвонив поліцейський і повідомив, що розтину не буде. Навіщо це все було – не відомо. Я просто думаю, що переписали історію хвороби, бо бачив одну перекреслену на столі в заступника головного лікаря, і тому тягнули час. Мене запевнили, що історія поїде на Київ. Але навіщо Києву історії хворих Ратного? Позитивного тесту на COVID, до речі, я також не бачив. Лікарі сварилися між собою, спочатку давали мені підписати невідомо що, інший лікар порвав цю довідку і викинув у смітник на моїх очах. А тоді просили у мене поставити підпис на чистому аркуші паперу. Що це взагалі було? Що вони хотіли зробити?» – пригадує Олександр.

Лікарі хочуть допомогти, а їх ще звинувачують

Головний лікар Михайло Бегаль у телефонній розмові повідомив, що у той час перебував на лікарняному, тому не зовсім володіє ситуацією.

«Усіх обставин я не знаю. Але чітко знаю, що вони не захотіли лікуватися. Потім вони повторно поступили і протягом доби чоловік помер, бо стан погіршився. І от питання: не захотіли лікуватися, поступили у важкому стані, кого тепер звинувачувати в тому, що самі неправильно поступили? Не треба ж було їхати. Їм говорили, що не можна у такому стані додому. Вдруге чоловік  поступив практично помираючий. Воно насправді боляче. Лікарі хочуть всім допомогти. А потім їх ще звинувачують.  Поховали батька, а потім всіх брудом обливають. Ну хіба так робиться?" – коментує Михайло Бегаль.

А пізніше, 5 грудня, у фейсбук-спільноті «Типова Ратнівщина» з’вився допис адміністрації КНП «Ратнівська ЦРЛ» як відповідь на дописи й коментарі родичів померлого чоловіка. У дописі йдеться про те, що лікування проводилося відповідно до протоколів, затверджених Міністерством охорони здоров'я України.

«Повторно госпіталізований до КНП «Ратнівська ЦРЛ» через три дні, 29.11.2020 року о 00 год. 20 хв, у важкому стані. Призначено лікування відповідно до стандартів надання медичної допомоги. Перебіг захворювання з прогресивним погіршенням стану та смертю протягом доби. Розтин не проводився на прохання родичів, хоча і сумнівів в причині смерті не було. Враховуючи резонансність даного випадку смерті в соціальних мережах, адміністрація КНП «Ратнівська ЦРЛ» звернулася з письмовою заявою до правоохоронних органів для розслідування даного летального випадку в причині смерті (чинником є дострокова виписка – за вимогою родичів, чи неправильне лікування)», – йдеться у повідомленні.

Речниця ГУНП у Волинській області Ольга Бузулук повідомила, що є заява від адміністрації ратнівскої лікарні і наразі вся інформація перевіряється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 
 

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів