На межі Волині та Львівщини освятили новий храм (фото)

Понеділок, 14 грудня 2020, 15:45

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл взяв участь у богослужіннях та урочистостях з нагоди освячення церкви Покрови Пресвятої Богородиці в комплексі пантеону героїв поблизу хутора Черуковатиця урочища Красна Гора (межа сіл Журавники Волинської та Стоянів Львівської областей).

На відправу в храмі владика зайшов із митрополитом Львівським і Сокальським Димитрієм. Архієреїв зустріло духовенство, зокрема, горохівський декан протоієрей Андрій Сидор та намісник луцького братського Хрестовоздвиженського монастиря ігумен Никодим (Смілий), який організовуватиме тут подвір’я (скит) Братської обителі, – повідомили у Волинській єпархії ПЦУ. 

Церковними відзнаками нагороджено: хрестом ПЦУ – жертводавця Василя Парахіна та командира Луцького прикордонного загону полковника Олега Вовка, медалями «За жертовність» – інших офіцерів-прикордонників.

Божий дім змуровано в давньоруському стилі коштом заслуженого працівника культури України і викладача мистецтвознавства із Журавників Василя Парахіна. Ікони створила дружина доброчинця, художниця пані Богдана в техніці традиційного народного малювання, яку майстер відродив для настінних розписів. До будівництва храму, який зводили 32 роки, долучилися військовики Луцького прикордонного загону (останніх пів року працювали тут майже цілодобово), а також волинські бджолярі й багато інших.

Василь Григорович був свідком розстрілу повстанців і пообіцяв збудувати на цьому місці храм. Прототипом стала церква-ротонда в Зимненському монастирі. Торік на місці упокоєння воїнів УПА встановили п'ять кам'яних хрестів в українському стилі.

За почином пана Василя встановлено і пам’ятний хрест на місці, де проходив кордон між двома імперіями: Росією та Австро-Угорщиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: