Поділитись:

У Луцькому зоопарку поселився чорночубий Любарт (фото)

Понеділок, 14 грудня 2020, 10:20

Віднедавна у Луцькому зоопарку мешкає Любарт. Таке ім’я отримав малюк чорночубих мангобеїв, який з'явився на світ 29 вересня у пари, що поселилася у нас два роки тому, восени 2018 року.

Відвідувачі бачили родину з малюком у літньому вольєрі, поки дозволяла тепла осінь. Нині ж за життям сімейства можна спостерігати за склом, – інформують на сторінці зоопарку у фейсбуці. 

"Раніше цю радісну звістку ми не повідомляли, аби дати час маляті підрости без надмірної уваги відвідувачів. Бо народження мавпеняти у неволі – дійсно велика удача. В Україні ці тварини не надто поширені у зоопарках. І часто потомством не радують. Поява маляти – то така своєрідна відзнака роботи колективу, який зумів забезпечити приматам ті комфортні й безпечні умови проживання, за яких вони зачали і народили дитя. Первісток мангобеїв почувається нормально і радо запрошує усіх на гостину – і себе показати, і на вас подивитися (як, наприклад, під час жовтневої фотосесії для innatmaks)", – йдеться у повідомленні. 

Зоопарк працює в зимовий період з 10:00 до 16:00, без свят та вихідних. Вхід вартує для дорослого 60 гривень, для дитини – 40. 

Довідково:

Лофоцебус (мангобей) чорночубий (або бородатий) (лат. Lophocebus aterrimus) належить до родини Мавпові (Cercopithecidae). Цей примат порівняно швидко приручається та добре витримує існування в неволі. Він вирізняється розвиненими інтелектуальними здібностями та прив'язується до свого господаря.

Тварина має охоронний статус виду, близького до загрозливого стану. Головними причинами скорочення популяції є вирубка лісів і браконьєрство. М'ясо лофоцебуса чорночубого вважається серед африканців вишуканим делікатесом, що має цілющі властивості. Його досить часто продають на місцевих базарах.

Ареал проживання знаходиться в Центральній Африці. Бородаті мангабі мешкають на території Демократичної Республіки Конго і на північному сході Анголи. Існують два підвиди.

Мавпи населяють переважно сухі ліси в зоні тропічного і субтропічного клімату. Значно рідше вони зустрічаються в первинних і вторинних вологих лісах і на заболочених місцевостях. Найбільші популяції мешкають в національному парку Салонга, розташованому в центрі Конго.

Тварина селиться в низинах. У гористій місцевості він спостерігається на висотах до 800 м над рівнем моря. Примати ведуть денний деревний спосіб життя. Більшу частину часу вони проводять у верхніх ярусах лісу від 12 до 30 м над землею. На поверхню ґрунту вони спускаються тільки у виняткових випадках, як правило, за нестачі корму.

Лофоцебуси чорночубі влаштовуються на спільний нічліг, збираючись групами до 30-40 тварин. Рано-вранці вони розбиваються на групи по 6-15 особин і розходяться в різні боки на пошуки їжі. На чолі кожної групи перебуває домінантний самець. До неї входять самки з потомством і самці, що є в підлеглому положенні. Активність виявляється головним чином в ранкові години.

Молодь дуже грайлива і намагається триматися разом, приділяючи весь вільний час взаємному чищенню хутра та рухливим іграм. Молоді тварини висловлюють свою повагу до старших товаришів, ретельно очищаючи їх шерсть від паразитів і забруднень. Така догідливість служить встановленню міцних соціальних зв'язків і зниженню агресії всередині мавпячого колективу.

Межі своїх володінь бородаті мангабі позначають гучними криками. Конфлікти між різними групами бувають дуже рідко. Ці примати, зачувши пронизливий клич конкурентів, вважають за краще змінити напрямок свого маршруту і не вплутуватися в з'ясування стосунків. Площа домашньої ділянки становить від 4 до 10 квадратних кілометрів в залежності від доступності кормової бази.

Лофоцебус чорночубий всеїдний, але надає явну перевагу їжі рослинного походження. Її частка в повсякденному меню може досягати 95-98%, особливо коли настає сезон масового дозрівання тропічних фруктів і горіхів. За їх відсутності примат активно шукає різних павукоподібних, багатоніжок, равликів, комах і їх личинок. Незначною мірою з'їдаються дрібні хребетні тварини та пташині яйця. Поблизу людських поселень мавпи здійснюють набіги на плантації солодкої картоплі, кукурудзи та маніоку.

Статева зрілість у самок наступає в віці близько 3 років. Самці стають статевозрілими зазвичай у 5-7 років. Право на продовження роду у своїй групі має лише домінантний самець. Він злучається з усіма своїми самками, що знаходяться в стані еструсу. У тропіках спарювання відбуваються цілий рік. Пік народжуваності припадає на сезон дощів. Вагітність триває близько 175 днів. Самка приносить тільки одне дитинча. На момент свого народження новонароджений малюк важить від 350 до 400 г. Двійнята бувають вкрай рідко.

Малюк, що з'явився на світ, негайно заповзає на черево матері та міцно чіпляється своїми лапками за її шерсть. Там він залишається близько місяця, а потім переповзає їй на спину. Молочне годування триває приблизно півроку. Поступовий перехід на тверду їжу починає здійснюватися вже з третього тижня життя. У півтора або два місяці від народження дитинчата можуть самостійно пересуватися по деревах, але при найменшій небезпеці біжать до своєї матері. Незадовго перед настанням статевої зрілості молоді самці залишають своє стадо. Самки найчастіше продовжують залишатися в ньому надалі.

Довжина тіла становить 40-62 см, а хвоста 55-85 см. Вага 6-8 кг. Статура струнка. Самці трохи більші та важчі за самок. Шерсть м'яка, матова, чорна. На голові росте довгий чубчик, а на щоках сиві «бакенбарди». Іноді на плечах буває довге волосся у вигляді невеликої гриви. Лицьова частина темна і позбавлена волосяного покриву. Хвіст довгий і гнучкий. Забарвлення однотонне. Є защічні мішечки для транспортування знайденого корму. Пальці п'ятипалих лап озброєні чорними міцними кігтями. У ротовій порожнині знаходяться 32 зуби.

Тривалість життя лофоцебуса чорночубого в дикій природі зазвичай не перевищує 15 років. У неволі він доживає до 25-30 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
03 березня 2021
17:48
01 березня 2021
17 лютого 2021
12 лютого 2021
11 лютого 2021
02 лютого 2021
04 січня 2021
02 січня 2021
24 грудня 2020
02 грудня 2020
27 листопада 2020
07 листопада 2020
20 жовтня 2020
15 жовтня 2020