Поділитись:

NASA  виготовлятиме «розумні» окуляри

Четвер, 10 грудня 2020, 00:45
NASA  виготовлятиме «розумні» окуляри

У NASA створили розумні окуляри з  метою дослідити мозкові хвилі користувачів і виявити, наскільки люди уважні. Такі  окуляри  покликані допомогти людям з  розсіяною увагою навчитися зосереджуватися на конкретних речах

Про це пише ІА « Конкурент» з посиланням на  Technologyоrg.

Лінзи в окулярах Narbis навчають користувача фокусуватися, коли втрачається увага,  шляхом затемнення лінз. Коли відновлюється зосередження – лінза світлішатиме. Такі окуляри можна використовувати під час виконання практично будь-якої роботи.

Методика заснована на нейровіддачі, виявленні мозкових хвиль і зчитуванні мозкової діяльності.

В 1990-х роках науковець, який працював над підготовкою пілотів в Науково-дослідному центрі Ленглі в НАСА в Хемптоні, у штаті Вірджинія, придумав спосіб перекладу результатів мозкових хвиль для характеристики рівня уваги. Все більше і більше роботи пілота виконувалося за допомогою автоматизованих програм, і дослідники занепокоїлись тим, що пілоти, будучи менш зайнятими, матимуть проблеми із збереженням уваги.

Щоб допомогти пілотам тренувати свою увагу, дослідник Ленглі Алан Поуп винайшов  спосіб під назвою “індекс залучення”. Сила високочастотних бета-хвиль, що виникають внаслідок більшої концентрації, поділяється на сукупну потужність альфа-і тета-хвиль - низькочастотних виходів, пов'язаних з релаксацією. Потім система Поупа використала число від одного до шести, щоб вказати рівень залучення.

Його команда тестувала техніку і виявила, що випробувані, яким було показано рівень їхньої залучення під час виконання завдання, змогли навчитися контролювати своє зосередження та перевершували контрольні групи, повідомляючи про нижче сприйняте навантаження.

Клінічний психолог Доменік Греко працював із терапією біологічного зворотнього зв'язку ,яка може базуватися на чому завгодно: від мозкових хвиль до частоти серцевих скорочень Він почав займатися цим з початку 1980-х років. Приблизно в 2000 році він та його син Девон виключно ліцензували аспекти системи НАСА, включаючи індекс залучення та створили технології кібер-навчання, використовуючи відеоігри, щоб допомогти користувачам покращити контроль над своєю концентрацією.

Але Грекоси хотіли вийти за межі відеоігор та застосувати технологію, яка відповідає реальній діяльності.  В 2013 році команда у складі батька та сина придумала рішення: застосувати ту саму технологію нейровіддачі до розумних окулярів, які користувачі могли носити, виконуючи будь-яке завдання взагалі. Окуляри темніють, коли користувач відволікається, що стимулює в реальному часі залишатися зосередженим.

Греко пояснив, що окуляри ніколи не стають настільки темними, щоб перервати діяльність, але достатньо, щоб попередити користувача про відволікання.

"Відповідно до принципів оперативної обумовленості, затемнення діє як покарання", - сказав він.

Ще одним бонусом є те, що окуляри дозволяють користувачеві застосовувати систему до реального життя.

"Ми інтегруємо це в захоплюючу дію, коли користувач може вибрати свою діяльність.І оскільки вони вибирають, вони більш зацікавлені та мають успішніший результат", - сказав Греко.

Наприклад, за його словами, студенти можуть користуватися окулярами під час навчання або виконання домашніх завдань, допомагаючи їм зосереджуватися на завданні та навчаючи їх контролювати свою увагу.

Занепокоєні тим, що збільшення автоматизації в кабіні пілотів призведе до того, що пілоти втратять зосередження, дослідники з Дослідницького центру Ленглі придумали спосіб вимірювати його і навчати їх підтримувати увагу.

Перші прототипи надійшли до клінік у 2014 році, і з того часу тестують окуляри. Загалом, за його словами, четверо з п'яти пацієнтів, які тренувались в окулярах, повідомили про значне поліпшення п'яти або менше 30-хвилинних тренувань, а люди, які приймають ліки для усунення уваги, відмовляються від цих препаратів приблизно через 20 сеансів, на відміну від 30 сеансів, які зазвичай проводяться з іншими методами нейровіддачі.

Перетворення домашніх справ на навчання

Кінцевий продукт став доступним для попереднього замовлення наприкінці 2019 року і почав доставлятися в серпні 2020 року. Він включає в себе окуляри, три датчики, які поміщаються на голові, підсилювач Bluetooth і планшет, на якому працює програмне забезпечення.

Термін дії патентів на технологію NASA закінчився, тому ліцензія не потрібна .Але Греко сказав, що система Narbis використовує індекс залучення NASA та супутні алгоритми, а також "динамічне порогове значення" оригінальної технології ,тобто спосіб рівня складності залежить від продуктивності користувача.

Подібна технологія зацікавила професійних спортсменів і навіть музикантів тим, що вона, здається, підвищує продуктивність ,зазначивши, що члени італійської футбольної збірної, яка виграла чемпіонат світу в 2006 році, зараховували свою перемогу до нейрофідбеку та інших тренувань біологічного зворотного зв'язку. Греко сказав, що Нарбісом поцікавилися  декілька команд бейсболу вищої ліги.

Але Греко сказав, що основною базою споживачів будуть домашні користувачі, які борються з розладами уваги або просто хочуть покращити свою концентрацію. Він зазначив, що у понад 10 мільйонів дітей у Сполучених Штатах діагностовано форми розладу уваги, причому п’ята частина батьків шукає якесь інше  рішення, крім ліків.

Поуп, який працював радником як CyberLearning, так і Narbis, зазначив, що однією з можливих причин, завдяки яким терапія нейровіддачі не стала більш розповсюдженою, є те, що вона вимагає режиму практики, тобто регулярне виділення часу. Але розумні окуляри Narbis усувають необхідність витрачати час на тренування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024
08 квітня 2024
03 квітня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024
17 лютого 2024