Поділитись:

"Антидепресант може запобігти серйозним ускладненням у пацієнтів з COVID-19", - науковці

Неділя, 06 грудня 2020, 00:31

Дослідники Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі виявили, що препарат «Флувоксамін», нібито, запобігає деяким з найбільш серйозним ускладненням хвороби і робить госпіталізацію та потребу в додатковому кисні менш вірогідними. У  дослідженні  брали участь пацієнти з COVID-19 із захворюванням легкої та середньої тяжкості, які намагалися одужати вдома.

Про це пише ІА «Конкурент» з  посиланням на сайт technology.org

У дослідженні, яке було проведено у співпраці університетського відділу психіатрії та відділенням інфекційних хвороб, брали участь 152 пацієнти, інфіковані COVID-19. Дослідники порівняли результати лікування тих, хто отримував «Флувоксамін» із результатами тих, хто отримував плацебо. Через два тижні жоден із 80 пацієнтів, які отримували препарат, не зазнав серйозного клінічного погіршення. Тим часом 6 із 72 пацієнтів, які отримували плацебо (8,3%), серйозно захворіли, чотири людини потребували госпіталізації.

Співробітники лабораторії медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі пакують ліки та медичне обладнання для учасників клінічного випробування COVID-19. Дослідження показало, що цей препарат  може допомогти запобігти погіршенню стану пацієнтів із COVID-19, що робить госпіталізацію менш імовірною.

 

"Пацієнти, які приймали "Флувоксамін", не мали серйозних труднощів з диханням і не потребували госпіталізації через проблеми з функцією легенів", - розповів автор статті, доктор медичних наук Ерік Дж. Ленце, професор кафедри психіатрії Уоллеса і Люсіль Ренар.

Більшість досліджуваних методів лікування COVID-19 були спрямовані на  пацієнтів з більшою загострюваністю хвороби, але також важливо знайти методи лікування, які заважають пацієнтам захворіти настільки, щоб вимагати додаткового кисню або їздити до лікарні. Наше дослідження припускає, що "Флувоксамін" може допомогти заповнити цю нішу.

"Флувоксамін" зазвичай використовується для лікування обсесивно-компульсивного розладу (ОКР), соціального тривожного розладу та депресії. Він входить до класу препаратів, відомих як селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС), але на відміну від інших СІЗЗС, " Флувоксамін" сильно взаємодіє з білком, який називається рецептором сигма-1. Цей рецептор також допомагає регулювати запальну реакцію організму.

"Існує декілька способів, як цей препарат може допомогти пацієнтам із COVID-19, але ми вважаємо, що він, швидше за все, може взаємодіяти з рецептором сигми-1, щоб зменшити вироблення запальних молекул.Попередні дослідження показали, що флувоксамін може зменшити запалення на тваринних моделях сепсису, і, можливо, він робить щось подібне у наших пацієнтів", - розповіла доктор медичних наук Анджела М Рейерсен.

Рейерсен заявив, що вплив препарату на запалення може перешкодити імунній системі отримати переважну відповідь, що, як вважають, спостерігається у  пацієнтів з COVID-19, яким, здається, стає краще після декількох днів хвороби, а потім їхній стан погіршується. Багато з цих пацієнтів потрапляють до лікарні, а деякі помирають.

В рамках інноваційного повороту досліджень під час пандемії дослідження проводилось дистанційно. Коли у пацієнта із симптомами виявився позитивний результат і він був включений у дослідження, дослідницький персонал доставляв їм ліки або неактивне плацебо, а також термометри, автоматичні вимірювачі артеріального тиску та датчики кисню на кінчиках пальців.

"Наша мета - допомогти пацієнтам, які спочатку добре почувалися , перебуваючи вдома, і запобігти їхню хворобу для госпіталізації. Те, що ми бачили до цього часу, свідчить про те, що флувоксамін може бути важливим інструментом для досягнення цієї мети", - сказала Келін Маттар, доктор медичних наук, доцент кафедри інфекційних хвороб.

Протягом двох тижнів випробовувані приймали або антидепресант, або таблетки цукру плацебо, щодня спілкуючись із членами дослідницької групи -за допомогою телефону або комп’ютера. Це дозволило пацієнтам повідомляти про свої симптоми, рівень кисню та інші життєво важливі показники. Якщо пацієнти страждали задишкою або були госпіталізовані з приводу запалення легенів, або рівень насичення їх киснем опустився нижче 92%, вважалося, що їх стан погіршився.

"Хороша новина полягає в тому, що жодна людина, яка приймає активний препарат, не зазнала погіршення стану.Ми вважаємо, що цей препарат може бути причиною, але нам потрібно перевірити більше пацієнтів, щоб переконатися", - сказав Рейрсен.

Протягом наступних кількох тижнів дослідники розпочнуть більш масштабне дослідження. Ленце, директор лабораторії здорового розуму медичного факультету, є експертом у використанні мобільних та Інтернет - технологій для проведення клінічних випробувань. Він сказав, що, хоча в цьому початковому дослідженні брали участь пацієнти з регіону Сент-Луїс, на наступному етапі дослідження братимуть участь пацієнти з усієї країни.

"Ми проводимо дослідження для пацієнтів, надаючи їм інструменти для контролю за їх здоров'ям вдома. Сподіваємось, що ми зможемо зберегти цих пацієнтів здоровими, щоб уникнути госпіталізації", - сказав Ленце. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів