Поділитись:

Вчені придумали технологію, яка може повернути незрячим людям зір

Субота, 05 грудня 2020, 01:42
Вчені придумали технологію, яка може повернути незрячим людям зір

Вчені розробили технологію, яка може дати людям, які втратили зір, можливість знову бачити форми та образи за допомогою стимуляції мозку.

Про це пише Суспільне з посиланням на дослідження науковців Нідерландського інституту нейробіології, опублікованому у журналі Science.

"Типова система зорового протезування складається з камери, яку користувач носить на парі окулярів, і портативного процесора, який перетворює те, що знімає камера в інструкцію для електричної стимуляції зорової кори. Ми припустили, що одночасна стимуляція декількох електродів створить впізнавані форми у сприйнятті користувача", – йдеться у дослідженні.

У рамках експерименту вчені вживили у зорову кору мавп імплантати з високою роздільною здатністю, що складаються з 1 024 окремих електродів і за допомогою стимуляції мозку створювали "крапки світла", які мозок може сприймати для розпізнавання форми об'єктів.

Аналогічний зоровий феномен виникає, коли світло не впливає на око: людина сприймає точки, що світяться і фігури в темряві. Люди, які не бачать з народження не мають такої здатності. Однак ті, що втратили зір впродовж життя можуть побачити такі "крапки" за стимуляції кори головного мозку.

Саме на основі цієї особливості, вчені розробили модель подразників, які створюють окремі точки та формують певну картину у приматів. Автори дослідження перевіряли вплив на основі того, як мавпи виконували різні завдання – рухали зіницями, розпізнавали букви, образи, лінії та об'єкти.

Водночас, критики наголошують, що наразі зарано говорити про успіх дослідження, оскільки поки що технологію не перевіряли на людях. Окрім того, вона може допомогти тільки тим, хто народився зрячим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів