Поділитись:

Як прийом антибіотиків впливає на дитячий організм

Четвер, 03 грудня 2020, 01:55
Як прийом антибіотиків впливає на дитячий організм

Діти віком до 2 років, які приймають антибіотики, піддаються більшому ризику розвитку астми, респіраторної алергії, екземи, целіакії, ожиріння та розладу гіперактивності з дефіцитом уваги.

Про це пише ІА «Конкурент» з посиланням на Technology.org

У дослідженні, опублікованому в журналі Mayo Clinic Proceedings, 70 % від вибраних 14572 дітей, народжених в окрузі Олмстед, штат Міннесота, між 2003 і 2011 роками, отримували принаймні один рецепт антибіотика протягом перших двох років, головним чином через респіраторні або вушні інфекції.

Отримані дані підтверджують гіпотезу, що склад мікробіома, який вміщує трильйон корисних мікроорганізмів, що живуть у нашому тілі, відіграє вирішальну роль у ранньому розвитку імунітету, обміну речовин та поведінці.

Співавтор дослідження Мартін Блазер за сумісництвом директор Центру передових біотехнологій та медицини в Рутгерсі, зазначає, що надмірне використання антибіотиків призвело до еволюції стійких до ліків бактерій.

Хоча у попередніх дослідженнях зв'язок між антибіотиками та окремим захворюванням вже розглядався, проте це перше, що звернуло увагу на зв'язок з багатьма захворюваннями. Дослідження показало, що розглянуті антибіотики були пов’язані з метаболічними (ожирінням, надмірною вагою) та імунологічними захворюваннями (астма харчова алергія, сінна лихоманка), когнітивними станами або розладами (СДУГ, аутизм), проте ефекти антибіотиків різняться. Цефалоспорини, наприклад, пов'язані з найбільшим ризиком розвитку численних захворювань, як аутизм та харчові алергії.

Дослідники також виявили, що зростає ризик захворювання, якщо пацієнт проходить декілька курсів антибіотиків і особливо на ранніх етапах життя, точніше протягом перших 6 місяців.

Висновки дослідження доводять наслідки уповільненого впливу антибіотиків на пацієнтів на ранніх етапах життя. Ці результати повинні змусити лікарів змінити підхід до назначення антибіотиків, особливо при легких нездужаннях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів