Поділитись:

Канабіс виключили зі списку небезпечних наркотиків

Четвер, 03 грудня 2020, 03:03

ООН виключила медичний канабіс із переліку найнебезпечніших наркотиків у світі.

Про це пише "Українська правда.Життя".

Голосування Комісії з наркотичних засобів, в яку входять 53 держави, розглянуло ряд рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо рекласифікації канабісу і його похідних.

Але увага була зосереджена на ключовій рекомендації щодо виключення канабісу зі Списку IV Єдиної конвенції про наркотичні засоби 1961 року, де він був до цього часу поряд з небезпечними наркотиками, що викликають сильну залежність, серед яких є героїн.

Експерти кажуть, що схвалення рекомендації не матиме безпосередніх наслідків для ослаблення міжнародного контролю, і уряди як і раніше матимуть право щодо того, як саме  класифікувати канабіс.

Але це рішення ООН є символічною перемогою для прихильників зміни політики щодо медичного канабісу.

"Світ змінився з початку 1960-х років. Нинішня регуляція вживання канабісу є стримуючим фактором для досліджень, а зміна класифікації ООН, швидше за все, допоможе у легалізації канабісу в усьому світі. У нас буде ООН, головний орган з наркополітики, який визнає медичну цінність канабісу", - сказав Альфредо Паскуаль, журналіст тематичного ресурсу Marijuana Business Daily перед голосуванням.

Проте рішення викликає великі суперечки в багатьох країнах, що призвело до затримок в голосуванні.

США, європейські та деякі інші країни  підтримали цю пропозицію, а Китай, Єгипет, Нігерія, Пакистан і Росія виступили проти.

Україна утрималася від голосування.

"Успіхом цього голосування людство завдячуватиме Україні - чиєю позицією сьогодні стало "утриматися". Якби представник України солідарно з пулом Російської Федерації проголосував проти, історичне рішення не було б ухвалено", - зазначають організатори ініціативи "Конопляний #МаршСвободи"

Наукових доказів того, наскільки ефективною може бути марихуана і при яких захворюваннях, наразі бракує.

Перш за все, через те, що заборона на використання конопель часто гальмує процес вивчення.

Існуює вже чимало досліджень, які підтверджують медичний потенціал канабісу для полегшення:

  • хронічного болю;
  • нудоти та втрати апетиту (наприклад, внаслідок хіміотерапії);
  • хвороби Паркінсона;
  • запалення кишківника;
  • посттравматичного стресового розладу;
  • епілепсії;
  • розсіяного склерозу.

Коли мова йде про легалізацію медичного канабісу, то мається на увазі не вільна торгівля косяками.

"Це не про дозволити курити траву.Це про можливість створювати безпечні та зручні форми ліків, а також контролювати цей процес", – зауважує представник Маршу Свободи Тарас Ратушний.

"Вживання суцвіть канабісу через дим чи пар і навіть кустарний метод екстракції – це лише мізерна частка того, що може запропонувати марихуана у медичній сфері. Більшість препаратів з канабісу вимагають чітких фармацевтичних технологій", - пояснює Ратушний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів