Вчені винайшли клітини, що розширюють кровоносні судини

Вівторок, 01 грудня 2020, 01:42

Фото ілюстративне

Міжнародна група дослідників з Брістоля та Китаю розробила біосумісні протоелементи, які генерують газ оксид азоту, що сприяє розширенню судин.

Про це пише ІА «Конкурент» з посиланням на Technology.org

У новому дослідженні, опублікованому в Nature Chemistry, професор Стівен Манн і доктор Мей Лі з Школи хімії в Брістолі разом з доцентом Джанбо Лю та колегами з Університету Хунань та Центрального Південного університету в Китаї підготували синтетичні протоклітини, покриті фрагментами еритроцитів, які виконують роль біо-ботів, що генерують оксид азоту у кровоносних судинах.

Покриття протоелементів призвело до підвищення рівня біосумісності та збільшення часу циркуляції крові. Важливо те що, команда змогла помістити фермент, який у присутності глюкози продукував пероксид водню, у середину проклітин. Гемоглобін у мембрані протоклітини використав це для розкладання молекули препарату гідроксисечовини до газоподібної форми оксиду азоту.

Поміщаючи їх всередину невеликих шматочків кровоносних судин або вводячи в сонну артерію, протоклітини виробляють достатню кількість оксиду азоту для ініціювання біохімічних реакцій, відповідальних за розширення судин.

Хоча новий підхід досі на ранніх стадіях розвитку, він може мати значні переваги в галузі біомедицини, клітинної діагностики та біоінженерії.

Професор Стівен Манн, співдиректор Брістольського центру біології імені Макса Планка, стверджує, що ця робота відкриває нові горизонти у дослідженні протоклітин, оскільки вона дає можливість для створення подібних до клітин об'єктів, які можуть безпосередньо взаємодіяти з живими біологічними тканинами.

Доцент Джанбо Лю з Університету Хунань додає, що попереду ще багато роботи, проте перспективи проєкту багатообіцяючі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: