Поділитись:

Вбиті через COVID-19 данські норки почали виринати з-під землі (відео)

П'ятниця, 27 листопада 2020, 05:35

Фото ілюстративне

Уряд Данії заявляє, що вбиті через виявлення нового штаму COVID-19 норки були поховані на військовому полігоні занадто близько до озера Бутруп у Західній Ютландії.

Крім того, тварин поховали на глибині лише в один метр, в залишках почав з'являтися газ і через м'яку та пухку землю тіла почали виходити на поверхню. Нині влада працює над рішенням, пише Суспільне.

Забруднення озера

"Деякі норки, закопані в районі міста Хольстебро, знаходяться дуже близько до прилеглого озера Бутруп. Датська ветеринарна і продовольча адміністрація працює над рішеннями", – йдеться в повідомленні пресслужби Міністерства продовольства та сільського господарства Данії.

Датське агентство з охорони навколишнього середовища попередило Датське ветеринарне і продовольче управління про те, що озеро моде забруднитися, зокрема, фосфором і азотом з мертвої норки.

"Це має бути вирішено якнайшвидше, діяти потрібно негайно. Це дуже невдала ситуація, і важливо швидко знайти найкраще можливе рішення, щоб жителі району могли спокійно розраховувати на чистоту води в озері", – заявили у міністерстві і додали, що цю ситуацію ще належить обговорити з місцевою владою.

Датське агентство з охорони навколишнього середовища встановило вимогу про відстань до озера 300 метрів, однак частини поховань знаходяться менш ніж в 200 метрах від озера. Нині влада шукає вихід із ситуації, зокрема розглядається встановлення дренажних труб, що забезпечують збір та очистку брудної рідини, щоб вона не наближалася до озера.

У міністерстві підкреслили, що такий спосіб не сприятиме поширення нового штаму COVID-19. Тим часом в уряді збираються почати екологічний моніторинг озера і, зокрема, дослідження грунтових вод.

Норки підіймаються з-під землі

Як пише місцеве видання DR, Національна поліція Данії, яка очолює Національний оперативний штаб, що відповідає за поховання норок, підвердила, що тварини були поховані на глибині лише в один метр.

"У зв'язку з розпадом можуть утворюватися гази, через які все це трохи розширюється, а потім, в гіршому випадку, вони виштовхуються з-під землі", – сказав речник датської поліції Томас Крістенсен.

Поліція назвала це "природнім процесом", який відомство намагалося врахувати, "поклавши зверху більше грунту".

"Але проблема в тому, що піщаний грунт в Західній Ютландії виявився занадто пухким", – додав Крістенсен.

Нині в Данії вбили вже близько 10 мільйонів норок, тоді як всього в країні налічувалося до 17 мільйонів особин. Для мертвих тварин підготували 15 загальних могил.

Візит прем'єрки до ферми

Прем’єрка Данії Метте Фредеріксен відвідала одну з ферм, де довелося знищити усіх норок.

"Це було дуже емоційно. Ця ферма належить родині, де два покоління – батько й син – професійно вирощували норок. І тут за лічені дні справа усього їхнього життя знищена", – сказала Фредеріксен.

Прем'єрка не змогла стримати сліз перед журналістами і додала, що уряд має вибачатися.

"На мою думку, тут є за що вибачатися, тому що ми зробили помилки", – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів