Поділитись:

Львівська міськрада зібралася на перше засідання й усунула Садового з посади

Вівторок, 24 листопада 2020, 18:08
Львівська міськрада зібралася на перше засідання й усунула Садового з посади

У вівторок, 24 листопада, частина депутатів Львівської міської ради зібралася на перше засідання сесії. Там зібралися представники партій "ЄС", "Варти" та "Свободи".

Сесія розпочалася о 9.20 ранку. Фракції "Самопоміч" та "Голос" натомість заявили, що не будуть брати участь у засіданні сесії. Головував на сесії керівник Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький, – інформує Суспільне. 

"Ми маємо закон. 2 листопада ми оголосили результати виборів. 5 листопада уже було написано заяв більше ніж 2/3. Відповідно до чинного закону про місцеве самоврядування, вступає норма закону, що ми упродовж двох тижнів зобов'язані провести першу сесію", – сказав голова міської ТВК Ігор Сліпецький.

За інформацією керівника "Секретаріату Львівської міської ради" Юрія Лукашевського, у сесійній залі ще не встановлена електронна система для голосування. Також у залі немає крісел, депутати засідають стоячи.

Як передає Zaxid.net, представники трьох фракцій проголосували за створення тимчасової президії, яка керуватиме сесіями ради та складатиме порядок денний до обрання міського голови. Так, депутати усунули від посади мера Андрія Садового, доки він знов не складе присягу.

До складу президії включили Петра Адамика («ЄС»), Юрія Мартинюка («Варта») та Любомира Мельничука («Свобода»), а також Романа Федишина з «Самопомочі» і Віталія Троця з «Голосу», які не прийшли й не склали присяги.

Зі слів Адамика, президія упродовж 10 днів напрацює порядок денний і скличе нове засідання, щоб продовжити сесію. Водночас Ігор Сліпецький заявив, що ТВК офіційно оголосить результати виборів мера протягом трьох днів і на наступному засіданні міськради новий мер мав би скласти присягу.

Громадське інформує, що за даними екзит-полів, чинний глава Львова Андрій Садовий перемагає у другому турі виборів, який відбувся 22 листопада, але офіційних результатів виборів ще немає.

Після засідання міськради Садовий на брифінгу заявив, що раніше перше засідання планувалося на 3 грудня: тоді присягу мали скласти і депутати, і новий мер, але ТВК 22 листопада змінила дату і вирішила скликати депутатів на 24 листопада.

«Порушили традицію. У нас у місті завжди першим брав слово капелан – благословляє, потім присягу складав найстарший депутат», сказав політик.

Садовий також підтвердив, що сесійну залу досі ремонтують, бо очікувалося, що засідання буде 3 грудня. Зі слів політика, нова сесія припинила його повноваження як чинного міського голови, але «зараз правники вивчають це питання і нададуть роз'яснення».

Координатор спостереження за виборами у Львівській області Громадянської мережі «ОПОРА» Тарас Радь пояснював , що раніше ТВК встановила дату 3 грудня «із запасом», бо після 25 жовтня в деяких округах відбувалося переголосування, а тому остаточні результати могли й не бути відомі раніше. Утім 3 листопада їх оголосили офіційно, і вже після цього декілька депутатів від «Європейської Солідарності» подали скарги з вимогою перенести засідання з 3 грудня на 24 листопада.

Відповідно до закону про місцеве самоврядування, сесія новообраної міськради справді має відбутися протягом двох тижнів після офіційного оголошення результатів виборів. Але нині ця дата – 17 листопада – вже минула. 

«Тепер усе, що відбувається, є частиною політичного протистояння, а не юридичного», – казав Радь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів