Науковці знайшли новий спосіб лікування ВІЛ

Субота, 21 листопада 2020, 05:12

Ген, який вилікував людину від ВІЛ десять років тому, додали зародку мавпи, щоб вивчити більше потенційних методів лікування цієї хвороби.

Про це повідомляє ІА «Конкурент» з посиланням сайт technology.org

Тімоті Брауну, що відомий як "Берлінський пацієнт" (ред.- перший у світі пацієнт, що здолав ВІЛ), провели трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку в 2007 році для лікування лейкемії. Клітини походили від донора з рідкісною генетичною мутацією, яка залишала поверхні білих кров’яних клітин без білка під назвою CCR5. Коли імунна система Брауна була знищена і замінена донорськими клітинами, клітини його нової імунної системи вже мали цей змінений ген.

"Ця мутація змінює геном так, що він втрачає функціональний ген CCR5, який є співрецептором ВІЛ.Без CCR5 вірус не може прикріпитися до клітин і потрапити на них, щоб виробити більше ВІЛ-клітин. Отже, у випадку Тімоті Брауна його інфекція була ліквідована " - говорить Тед Голос, вчений-репродуктолог з Університету штату Вісконсін.

У 2019  Адам Кастільєхо, відомий як «Лондонський пацієнт»( (ред.- другий у світі пацієнт, що здолав ВІЛ), переніс таку ж трансплантацію стовбурових клітин, що призвело до тієї ж мутації.

Використання такого  способу лікування триває, але не без подальшого вивчення. Відомо,що ця мутація природним шляхом зустрічається у менш ніж 1% людей, що означає, що вона може мати позитивні наслідки для здоров'я. Модель тварини у такому дослідженні може допомогти відповісти деякі питання.

"Враховуючи інтерес до процесу зміни генів для лікування генетичних захворювань, клінічні дослідження ембріонів  приматів є дуже важливими", - говорить дослідник стовбурових клітин Ігор Слуквін, професор патології та лабораторної медицини штату Університет Медісона.

Голос, Слуквін та його колеги з Національного дослідницького центру приматів штату Вісконсін, медичних шкіл та служб ветеринарної медицини, використовували CRISPR для зміни ДНК у нещодавно запліднених ембріонах макак cynomolgus. Свою роботу вони опублікували в журналі Scientific Reports.

Лабораторія Слуквіна вже встановила метод поділу гена, що продукує CCR5, з ДНК в плюрипотентних стовбурових клітинах людини, який можна використовувати для формування імунних клітин, стійких до ВІЛ.

"Наша мета на даний момент - перевести ці ембріони в сурогати, щоб отримати живих нащадків, які несуть мутацію", - говорить Шмідт.

Макаки Cynomolgus родом з Південно-Східної Азії, де група мавп живе окремо на острові Маврикій в Індійському океані близько 500 років. Оскільки вся лінія маврицьких мавп походить від невеликої кількості предків, у них є лише сім варіацій основного комплексу гістосумісності - групи генів, які необхідно поєднати між донором та реципієнтом для успішної трансплантації кісткового мозку.

 «Антиретровірусні препарати позитивно змінили очікування про лікування ВІЛ-інфекції. Проте є побоювання, що у деяких пацієнтів вони можуть виявитися не такими ефективними. Це альтернативний підхід, який дозволяє розширити наші знання про  імунну систему та того, як вона може захистити людей від ВІЛ-інфекції», - говорить Голос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: