Поділитись:

Україна долучилась до європейських санкцій проти режиму Лукашенка

Субота, 21 листопада 2020, 04:35
Україна долучилась до європейських санкцій проти режиму Лукашенка

Україна  долучились до санкцій проти Олександра Лукашенка, самопроголошеного президента Білорусі.

Про це повідомив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, - пише "Громадське".

Крім України, до санкцій доєдналися країни-кандидати на вступ до ЄС: Республіка Північна Македонія, Чорногорія та Албанія, а також Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія, що входять до Європейської економічної зони.

Боррель зазначив, що ці країни зобов'язалися забезпечити відповідність своєї національної політики цьому рішенню.

«Європейський Союз врахує це зобов'язання і вітає його», — йдеться у повідомленні.

Що за санкції?

Їх ЄС ввів 2 жовтня проти 40 білоруських чиновників і старших офіцерів, але не Лукашенка. 6 листопада список розширили, додавши до нього ще 15 посадовців, зокрема і самоназваного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Санкції проти нього ввели вперше.

Зазначимо, після того, як 2 жовтня стало відомо про європейські санкції, Міністерство закордонних справ Білорусі заявило, що запровадить у відповідь санкції проти ЄС. Проте опублікувати перелік людей, які потрапляють під обмеження, відмовилися через «цивілізовану дипломатичну практику». До санкцій приєдналася Росія.

Хто ще ввів санкції проти Білорусі?

Велика Британія і Канада ввели санкції проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка та ще сімох високопосадовців країни, зокрема сина Лукашенка Віктора, через порушення прав людини після фальсифікації президентських виборів.

25 вересня Литва, Латвія та Естонія оголосили про розширення санкційного списку людей, причетних, на їхню думку, до фальсифікації виборів президента в Білорусі та насилля щодо протестувальників, незгодних із їхніми результатами.

20 листопада ці країни ще раз розшили санкційний список. Литва та Естонія зробили персонами нон грата 28 білоруських посадовців, а Латвія — 26. Загалом під санкціями цих країн уже 150 людей, причетних до насильства проти мирних мітингувальників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів