Поділитись:

Карантин вихідного дня і додаткові ліжка не врятують, – головний медик Волині

Субота, 14 листопада 2020, 15:02

Поки європейські країни одна за одною вводять локдаун через другу хвилю пандемії коронавірусу, в Україні, схоже, набирає обертів перша. Щодня хворобу діагностують у 10-12 тисяч людей. Днями дві головні лікарні області – Волинська обласна клінічна та Волинська обласна інфекційна повідомили, що у них закінчились місця з киснем. Мовляв, хворим потрібно або зачекати на госпіталізацію, або їхати в райони.

Про забезпечення лікарень, звільнення очільника обласної інфекційної лікарні на піку епідемії, виплати сім’ям померлих лікарів, державний ковідний фонд Віта Сахнік для «Першого» поспілкувалася з Людмилою Тимощук, яка з літа перебуває в статусі тимчасової виконувачки обов’язків начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА (фактично – очільниці волинської медицини).

«Коли в лікарнях було 800 людей, це виглядало страшно»

– Яка ситуація у лікарнях зараз? Цього тижня і в обласній, і в обласній інфекційній повідомляли, що усі місця з доступом до кисню у них зайняті.

– Кількість хворих в стаціонарі зменшилась.

Якщо тиждень тому в лікарнях було 798 пацієнтів, то зараз – 681. При цьому нових хворих більше. З чим це пов’язано? Можливо, легший перебіг – люди більше лікуються вдома, може, молодша група людей захворіла.

Зрештою, 80% мають легкий перебіг і лікуються амбулаторно, тобто вдома на зв’язку з сімейним лікарем. Але цей процес хвилеподібний.

Поки мене показники тішать, бо коли було майже 800 людей в лікарнях, це вже лякало. Наразі ж ситуація досить непогана. В інфекційній лікарні завантаженість – 59% станом на 12 листопада, в обласній лікарні – 70,6%. Перевантаженості немає. Раніше в деяких лікарнях було зайнято 90 і навіть майже 100% місць.

– Але ми знаємо, що загальна завантаженість – це одне, а зовсім інше – ліжка з киснем. Їх менше, попри те, що саме кисню потребують хворі з тяжким перебігом коронавірусної хвороби.

– Майже кожен хворий, що госпіталізується, потребує кисню. Але зараз, на щастя, ситуація не катастрофічна – станом на сьогодні зайнято близько 80% ліжок з киснем.

Обласна лікарня сьогодні закінчує ремонт відділення на 40 ліжок. Загалом вони матимуть 150 кисневих точок.

В інфекційній лікарні триває експертиза проведення нових точок, бочку для них ми вже знайшли – проведені підготовчі роботи. Надіюсь, наступного тижня почнуться монтажні роботи. Бо зараз у них лише 15 точок і 10 кисневих концентраторів – цього надто мало.

Також область отримала майже 52 мільйони гривень з державного бюджету для проведення кисневих точок. Розподілимо їх між усіма лікарнями, щоб використати гроші до кінця року. Скільки матимемо ще точок, буде зрозуміло після того, як зробимо проєктно-кошторисну документацію.

– До речі, про інфекційну лікарню. Виконувачка обов’язків головного лікаря Галина Морочковська розповідала, що у закладі готуються зробити 80 нових точок, але документація вже кілька тижнів на експертизі у Києві. Чому так відбувається? Цей процес можна прискорити, зважаючи на ситуацію?

– Це питання не до мене, а до тих, хто проводить експертизу. Я на цей процес не впливаю. Мені пояснювали, що по-перше, це людські життя, а по-друге, державні гроші. За кожну копійку потрібно відповісти і відповісти правильно. Це вдома ми можемо робити ремонт, як хочемо. І то – повинні подумати про сусідів. А тут дуже велика відповідальність, тому популізму не може бути.

– Ви самі щойно сказали: це людські життя. Без кисню рятувати неможливо.

– І так, і так людські життя. Ми спішимо. Але водночас головного лікаря мусимо убезпечити від кримінальної відповідальності, убезпечити тих, хто проводить монтажні роботи. Зараз нам дають кошти, а через місяць почнуть перевіряти.

Зі свого боку ми не гальмуємо процес. Тільки прийшли гроші і ми відразу сіли з заступником голови ОДА рахувати, зараз їду в управління фінансів вирішувати, як зібрати бюджетну комісію ще цього скликання, бо чекати, поки збереться нова каденція, не можемо. Від нас затримки зовсім нема.

– Куди госпіталізували лучан, коли не було місць в обласних лікарнях?

– В Луцький район возили, в Ківерці трохи. Куди везти – це другорядне. Головне, щоб була надана допомога.

«Необов’язково набирати 500 працівників, щоб відкрити госпіталь у пологовому»

– Вже місяць тривають перипетії навколо відкриття коронавірусного госпіталю на базі Луцького пологового будинку. Неодноразово заявлялось, що він практично готовий. Коли все ж його можуть відкрити?

– Сподіваємось, наступного тижня він запрацює. Це буде суттєва підтримка жителям Луцька, бо зараз найтяжче госпіталізувати жителів обласного центру. Причина проста – тут найбільше мешканців.

– Але там набрали на роботу лише 100 з потрібних 500 працівників. Як з цим бути?

– Так мені доповідала головний лікар (очільниця міської лікарні Лариса Духневич, - ред.). 500 працівників їм потрібно для повної потужності, але почати вони можуть зі 100.

Були проблеми з іншим – з отриманням ліцензії, укладанням договору з Національною службою здоров’я про фінансування. Документи подані – голова НСЗУ обіцяв, що до кінця цього тижня контракт повинен бути.

– А де вони можуть знайти таку кількість медичних працівників, щоб запустити госпіталь на повну потужність?

– В нас є багато поліклінік, інші заклади охорони здоров’я. Для цього потрібен час – за один день це не робиться. Вони ще багато людей не набирали, бо не було дозволу Міністерства охорони здоров’я. Як вони могли це зробити?

Але набирати людей мусово. Якщо два тижні тому щодня було 180-190 нових хворих в області, то я казала – через тиждень матимемо до 500. Так і сталось. Хто вчив математику, інтеграли, той знає, як це відбувається. Після певної межі кількість хворих множиться.

– Зважаючи на це, скільки можемо мати хворих наступного тижня?

– Поки важко сказати, але думаю, буде багато. Мені лабораторний центр дзвонить і каже, що надходить дуже багато зразків на дослідження. Позавчора – майже 2 тисячі. Це означає тільки одне – хворих більшає.

«Волиняни не такі багаті, щоб робити тести в приватних лабораторіях»

– Лабораторії встигають зробити таку кількість тестів за день?

– Так, зараз проблем з діагностикою немає. Лабораторний центр має автоматичну підстанцію, до того ж запрацювала ПЛР-лабораторія в обласній лікарні. Знаю, що інфекційна лікарня встановлює обладнання для своїх пацієнтів. Напруження, яке було на початках, майже знято.

Зараз досліджують більше 1,5 тисячі зразків вдень, тоді як раніше було 300-400. Більше аналізів – більше виявляють. І це добре. Тому що, коли людина знає, що інфікована, поводиться обережніше. Я сподіваюсь на людську свідомість. На те, що люди не робитимуть над собою «героїчних» зусиль і не ходитимуть хворі на роботу. Так вони і себе наражають на тяжчий перебіг, і інших.

Щоб зупинити пандемію, треба жорсткий карантин на найдовший інкубаційний період. Це 21 день. Якщо цей час люди пробудуть вдома, ми зможемо щось зробити. Ні додавання кисневих точок, ні ліжок – ніщо нам глобально не допоможе. Бо, якщо ми додаємо ліжка, потрібні люди, які їх обслуговують. По всій державі і в нас в тому числі є дефіцит медичних працівників.

Я згідна, що карантин вихідного дня не буде дієвим, бо наші люди все одно його не дотримуватимуться. До того ж два дні не перервуть ланцюжок зараження. Потрібно хоча б 2 тижні або 21 день, але це вб’є економіку.

– Ви кажете, що проблем з тестуванням немає. Але я знаю випадки, коли сімейні лікарі відмовлялись скеровувати пацієнтів на тест, казали: «Може, ви просто промерзли», а потім коронавірус підтверджувався в приватній лабораторії. Чому так відбувається?

– Відповідальність однозначно лежить на сімейному лікарю. Але тести потрібно робити не відразу, як людина відчула щось не те, бо можуть бути як хибно позитивні, так і хибно негативні результати. Потрібно хоча б 3-4 дні хвороби, щоб чітко виявити вірус. Тому аналіз повинен бути лише за направленням лікаря.

Сімейні лікарі мають наказ про надання допомоги при COVID, де чітко вказано – як і коли направляти на тести. Щодва тижні цей наказ змінюється і щодва тижні ми проводимо навчання в Zoom. Вони це все знають.

– Який відсоток тестів робиться в приватних лабораторіях?

– Небагато – до 5%. Наша область не є настільки багатою, щоб людина могла заплатити 1300-1700 гривень за тест.

– Ви вже кілька місяців в статусі тимчасової виконувачки обов’язки начальника обласного управління охорони здоров’я. Чому в такий непростий час не призначають постійного керівника?

– Це не до мене питання, а до держави. Виданий наказ – на час карантину не проводити конкурсів. Я прийшла на посаду заступника, але враховуючи, що немає начальника, виконую одночасно дві функції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2022
20:02
21 лютого 2022
05 січня 2022
30 грудня 2021
24 грудня 2021
19:30
14 грудня 2021
07 грудня 2021
26 листопада 2021