"Це танці на кістках": луцький бізнес обурений карантином вихідного дня

Неділя, 15 листопада 2020, 09:15

У Луцьку представники торгівлі та ресторанної сфери нарікають на запровадження урядом карантину вихідного дня та кажуть, що їхній бізнес може не пережити такого локдауну. 

Про це говорили у п’ятницю, 13 листопада, під час круглого столу. Його організував Громадянський Рух «СВІДОМІ», засновником якого є Андрій Покровський

Співзасновник "СВІДОМИХ" Михайло Наход зазначив, що виступає за справедливість та проти карантину вихідного дня. Він переконаний, що умови для всіх повинні бути рівними. Якщо запроваджувати локдаун – то повний і для всіх.

"Карантин вихідного дня ми сприймаємо негативно та не вважаємо, що він вирішить проблему. Разом із тим потрібно розуміти, що пандемія наступає і потрібно думати, як не допустити тотального рівню захворюваності. Щоб наша медична система вистояла", – сказав політолог.

Своєю чергою директорка ресторану "Бравий Швейк" Алла Яблонська наголосила, що для закладу робота у суботу-неділю – життєво необхідна. 

"Для нас цей рік дуже важкий, загалом ми втратили вже близько 40% виручки. Об’єктивно, у цій ситуації, ми можемо заробити більше саме у вихідні дні. Якщо нас закриють, то мені, певно, доведеться звільняти людей та відправляти їх до центру зайнятості. Зиму ми не витягнемо", – сказала вона. 

Ресторатор із 38-річним досвідом Микола Наход зазначив, що сфері громадського харчування дуже складно зупиняти роботу, оскільки це не тільки втрата прибутків, але й проблеми з персоналом, який звільняється, та продуктами, які псуються та потребують утилізації. Він переконаний, що влада повинна підтримати бізнесменів: і морально, і матеріально. Проте цього не відбувається. 

"Сьогодні малий бізнес може просто зникнути. До слова, 30% уже закрилися", – сказав Наход.  

Підприємець з Центрального ринку Петро Козіна також виступив проти карантину вихідного дня:

"Сьогодні ми нічого не заробляємо, вистачає лише, щоб частково оплатити оренду та комунальні послуги. Ми дивимося виключно на перспективу. Якщо ми не будемо працювати у суботу-неділю, то чимало торгових точок закриється. Це не просто удар, це призведе до знищення бізнесу". 

Разом із цим Козіна зауважив, що за його інформацією, підприємці Старого ринку боргують загалом близько мільйона гривень за оренду. 

Підприємиця з "Варшавки", представниця громадського руху #SaveФОП Людмила Патіюк додала, що весь великий карантин відбувся за рахунок малого бізнесу.

"Ми не отримали дохід, але великі мережі навпаки. Дехто навіть подвоїв свої прибутки. Це взагалі неприпустимо, це танці на кістках", – сказала вона. 

Натомість представниця "СВІДОМИХ", депутатка Луцькради Алла Надточій вважає, що місцева влада повинна створити власні механізми підтримки підприємців у часи пандемії. 

"Ми могли б напрацьовувати разом із підприємцями фонд, який міг би потім підтримувати бізнеса. Такі речі необхідно обов’язково робити. Ми бачимо, що пандемія не завершується", – резюмувала депутатка 

Зауважимо, на круглому столі були присутні:

  • Михайло Наход – співзасновник Громадянського Руху «СВІДОМІ», політолог, кандидат наук з державного управління;
  • Алла Надточій – депутатка Луцької міської ради, представниця Громадянського Руху "СВІДОМІ";
  • Петро Козіна – підприємець;
  • Людмила Патіюк – підприємиця;
  • Алла Яблонська – директорка ресторану "Бравий Швейк";
  • Микола Наход – ресторатор;
  • Костянтин Магера – директор РЦ "Промінь";
  • Володимир Солоненко – начальник управління превентивної діяльності ГУНП у Волинській області. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: