Поділитись:

Із решітками на вікнах і без зв'язку зі світом: у рожищенському притулку – порушення

Четвер, 12 листопада 2020, 12:32
Із решітками на вікнах і без зв'язку зі світом: у рожищенському притулку – порушення

Без доступу до інтернету та з решіткими на вікнах. Так живуть вихованці у притулку для дітей Служби у справах дітей Волинської обласної ради.

Але це не єдині порушення, які зафіксували монітори: працівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олена Прашко, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Волинській області Віталій Єлов та громадський монітор Антоній Мельник під час візиту до закладу, – повідомили в офісі омбудсмена України. 

Вони звертали увагу на усунення порушень, виявлених під час попереднього візиту, який відбувся у 2018 році. Від вихованців притулку нарікань на застосування щодо них неналежного та такого, що принижує людську гідність, видів поводження та покарання, не надходило. Дітям надається медична та психологічна допомога. З 1 лютого 2018 року в притулку працює практичний психолог. Забезпечено цілодобовий медичний супровід. Проводяться медичні огляди новоприбулих вихованців, за результатами яких персоналом медичного пункту виконуються медичні призначення лікарів.

Водночас не усунуто деякі порушення.

  • Зокрема, не демонтовано стаціонарні решітки на вікнах, що є порушенням правил пожежної безпеки.
  • Для забезпечення належного догляду та розвитку дітей не вистачає працівників. Зокрема, відсутня посада музичного керівника, що є актуальним, особливо в умовах ізоляції дітей та обмеження їх виходу за територію установи.
  • Не передбачено посади помічника кухаря. Кухар притулку зобов’язаний не лише готувати страви для п’ятиразового харчування, але й мити посуд. Ураховуючи, що у закладі одночасно може перебувати до 40 дітей, це може впливати на якість приготування страв та дотримання санітарно-гігієнічних вимог.
  • Наявний легковий автомобіль, але його технічний стан не відповідає вимогам щодо безпечного перевезення та транспортування дітей.
  • Районними служби у справах дітей не складаються індивідуальні програми соціального захисту дітей.
  • Не забезпечено навчання дітей в закладі середньої загальної освіти згідно з укладеним договором. Заняття з окремих предметів проводяться вихователями притулку в різновіковій групі.
  • Не забезпечено зв'язок із зовнішнім світом – відсутній доступ до Інтернету та суттєво обмежено право користуватися мобільними телефонами.

За результатами моніторингового візиту будуть підготовлені листи до Волинської обласної державної адміністрації та керівника установи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024