Поділитись:

Мінкульт виступив проти карантину вихідного дня

Вівторок, 10 листопада 2020, 03:23
Мінкульт виступив проти карантину вихідного дня

Міністерство культури та інформаційної політики та комітет Верховної ради з питань гуманітарної та інформаційної політики виступили проти "карантину вихідного дня".

Як передає Суспільне, міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив на своєму каналі у Telegram, що карантин "вихідного дня" ставить під загрозу життя сотень тисяч працівників закладів культури.

"З огляду на те, які наслідки для сфери культури, креативних індустрій може спричинити карантин вихідного дня, МКІП не підтримує цю ініціативу (карантин вихідного дня – ред.). Сотні тисяч працівників в Україні можуть залишитися без роботи. Тобто йдеться про життя та існування людей", – наголосив Ткаченко.

На думку міністра, різко обмежувати роботу галузі, яка генерує від 2% до 4% ВВП України недоцільно, адже заклади культури є "взірцем" дотримання карантинних вимог.

"Чи позитивно позначиться закриття закладів культури на загальній статистиці захворюваності – ні. Адже заклади культури – не епіцентр для розповсюдження вірусу. Контролювати дотримання карантинних обмежень у закладах культури чи не найпростіше: потік людей регулюється, розсадка визначається, те, щоб відвідувачі перебували у масках та температурний скрингінг – постійно відслідковується, дезінфекційні засоби завжди у доступі. Тому закривати сферу, яка фактично є взірцем для багатьох галузей з виконання санепідем вимог МОЗ, – рішення, що призведе до фінансових втрат в бюджеті України", – поділився Ткаченко.

Що кажуть у парламенті

Заступниця голови комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук повідомила, що заборона роботи на вихідні різко вдарить по прибутках закладів культури, які і так "знаходяться на межі життя і смерті".

"Те, що заклади культури і так перебувають на межі життя і смерті, ми знаємо вже не перший місяць. Наш комітет робить все можливе для того, щоб підтримати індустрію і зберегти її життєздатність, адже пандемія – не вічна. Заборона працювати на вихідних – це автоматично мінус 50% виручки. А отже, левова частка закладів закриється, щоб не платити зарплати і податки. І це при тому, що якраз заклади культури є найбільш дисциплінованими щодо виконання всіх санітарних вимог: дистанція, температурний скринінг, маски, антисептики. Тут намагаються зробити все, щоб і відвідувач був у безпеці, і заклад зберігся разом із працівниками", – пояснила Кравчук.

Члени комітету подали звернення до прем'єр-міністра України з проханням ще раз розглянути проблему економічних ризиків "карантину вихідного дня".

"Прошу Кабінет міністрів України ще раз зважити всі «за» і «проти» та все ж таки стати на бік доброчесних підприємців, адже будь-який примус і будь-яке обмеження з боку держави має бути виправданим та пропорційним. Також варто поміркувати над застосуванням компенсаторних механізмів, що змогли б пом’якшити удар по підприємцях в сьогоднішніх умовах", – додала Кравчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
31 березня 2022
29 грудня 2021
15 грудня 2020
12 грудня 2020
03 грудня 2020
26 листопада 2020
23 листопада 2020
22 листопада 2020