Поділитись:

На Волині чоловікові довелося отримувати статус переселенця через суд

Середа, 04 листопада 2020, 14:00

До Нововолинського бюро правової допомоги Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД звернувся пан Дмитро за допомогою в отриманні статусу внутрішньо переміщеної особи.

Про це повідомили в пресслужбі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області.

Відповідно до відповіді управління соціального захисту населення, клієнту було відмовлено у видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, у зв’язку з відсутністю інформації про реєстрацію місця проживання та перебування на тимчасово окупованій території. Надані до заяви копії документів до УСЗН не підтверджували факт того, що клієнт проживав на тимчасово окупованій території Донецької області на момент виникнення обставин, які надають право на отримання довідки.

Під час спілкування з клієнтом з’ясували, що він на момент проживання на тимчасово окупованій території був малолітньою особою і не мав будь-якого офіційного документу, який би підтверджував його реєстрацію в цьому місті.

Дмитро підпав під категорію для надання вторинної правової допомоги як громадянин України, який звернувся із заявою про взяття його на облік як внутрішньо переміщену особу відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

Начальниця Нововолинського бюро правової допомоги Вікторія Скриннік підготувала адміністративний позов до Волинського окружного адміністративного суду.

Суд визнав дії УСЗН виконавчого комітету Нововолинської міської ради протиправними та такими, що порушують право позивача на соціальний захист, гарантований Конституцією та законами України, та зобов’язав відповідача взяти на облік Дмитра як внутрішньо переміщену особу і видати відповідну довідку.

Що є підставою для взяття на облік ВПО?

Підстава – проживання на території, де виникли обставини, зазначені в ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», на момент їх виникнення.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону.

Куди потрібно звернутись для отримання довідки про взяття на облік ВПО?

Для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа звертається із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (ч. 3 ст. 4 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів