Поділитись:

Далеко й не завжди доступно: як жителям сіл робити тести на коронавірус

Середа, 04 листопада 2020, 08:10

При перших ознаках ГРВІ жителі сіл повинні відразу телефонувати сімейному лікарю, який залежно від стану хворого та перебігу хвороби ухвалить рішення щодо тестування на COVID-19 та подальшого лікування пацієнта.

Про це під час щоденного брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Міністр також зазначив, що до МОЗ надходить багато звернень щодо алгоритму тестування людей, які проживають у сільській місцевості, – інфорує пресслужба МОЗ. 

“Це важливе питання, адже в Україні близько 30 % населення мешкає у сільській місцевості, де є проблеми з доступом до медичної допомоги. Найголовніше, якщо ви відчули ознаки застуди, нікуди не треба їхати, адже ви можете інфікувати інших. Пацієнту з ознаками гострої респіраторної інфекції, який мешкає в селі, треба подзвонити своєму сімейному лікарю”, – наголосив очільник МОЗ.

Він також додав, що якщо температура вища ніж 38℃ і є хоча б один із симптомів тяжкого перебігу гострого респіраторного захворювання, серед яких кашель, утруднене дихання, біль в грудній клітці, задишка в спокої, ціаноз, порушення свідомості, ознаки дихальної недостатності, інші ознаки, що свідчать про критичний стан пацієнта, лікар відразу викликає мобільну бригаду. Мобільна бригада повинна взяти мазок для подальшого ПЛР-дослідження. Також залежно від стану хворого та перебігу хвороби лікар ухвалюватиме подальші рішення щодо виклику екстреної медичної допомоги.

“Якщо є наявні показання, то відбувається госпіталізація хворого у визначені заклади охорони здоров’я. В іншому разі лікування відбувається за місцем перебування пацієнта, тобто в амбулаторних умовах. Дуже важлива річ – не треба займатися самолікуванням. Не треба бігти в аптеку і купувати дороговартісні ліки. Не треба шукати в інтернеті і Google, як лікувати коронавірусну хворобу. Це справа спеціалістів”, – підкреслив Максим Степанов.

Також міністр охорони здоров’я нагадав, що учора розпочав роботу всеукраїнський контакт-центру МОЗ із протидії поширенню коронавірусної хвороби.

“Усі громадяни без винятку із найвіддаленіших куточків нашої країни можуть своєчасно отримати вичерпну інформацію з усіх питань щодо COVID-19. Ви можете безкоштовно зателефонувати на номер 0-800-60-20-19 з питанням, пропозицією або скаргою та оперативно отримати відповідь від одного зі 150 операторів контакт-центру”, – зазначив Максим Степанов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів