Поділитись:

Як зекономити на купівлі газу: поради волинянам

Вівторок, 03 листопада 2020, 08:30
Як зекономити на купівлі газу: поради волинянам

У серпні 2020 року в Україні запрацював ринок газу. Тепер клієнт може самостійно обирати постачальника газу, керуючись якістю послуг, доступністю та найголовніше – ціною. Якщо раніше купити блакитне паливо можна було у певних компаній, то нині монополія залишилася лише за компаніями, які мають у власності комунікації та ліцензії на їхнє обслуговування. Самим же ж блакитним паливом торгують кілька сотень компаній, які мають відповідні ліцензії.

На Волині теж є кілька постачальників газу. Як стати їхнім клієнтом, де моніторити ціни і які поширені міфи є навколо цього питання – розбирався «Конкурент».

Ринок газу – що це?

Ще у 2015 році був ухвалений закон України "Про ринок природного газу". Багато хто пам’ятає, як тоді облгази розділили на дві компанії і споживачі почали отримувати дві платіжки: за власне сам газ і його розподіл. По суті, одні компанії виконують функцію «служби доставки», а інші – «магазину-продавця». До літа 2020 року виписана процедура зміни цього «магазину» була важкою та невигідною, оскільки регульована ціна була нижчою, аніж ринкова.

А нині правила змінили. Держава перестала втручатися у ціну на газ. Якщо раніше встановлювали певну планку, то нині її має регулювати ринок. Тобто постачальники, які закуповують газ і продають його. І в залежності від того, чи подешевшав газ у світі, чи подорожчав – саме виходячи з цього будуть платити споживачі. Як промислові, так і побутові. НКРЕКП регулює лише тариф на транспортування.

Хто може постачати газ?

Відповідно до інформації, яка є станом на 2 листопада, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, видала в Україні понад 900 ліцензій компаніям, які можуть постачати газ. Переглянути весь список можна на сайті НКРЕКП (вкладна ліцензійний реєстр, який оновлюється щоквартально). Є такі фірми і у Волинській області. Зокрема, таких гравців є дев’ять. Вони розташовані у Луцьку, Ковелі та Луцькому районі:

  • ТзВО «Енсол Україна»
  • ТзВО «Енерго рітейл»
  • ТзВО «Волиньгаз збут»
  • ПАТ Гнідавський цукровий завод
  • ТзВО «Трансгазіндастрі АГ»
  • ТзВО «Мегаватт Енерго сервісна компанія»
  • ТзВО «Евода трейд»
  • ТзВО «Захід енерго збут»
  • ТзВО «Волиньелектрозбут»

Однак не всі компанії готові працювати з побутовими споживачами, тобто мешканцями багатоповерхівок чи приватних будинків. Частина працює лише з юридичними особами.

Постачальники, які продають газ для побутових споживачів, мають зазначати це на сайті.  

Купити напряму газ можна і у НАК "Нафтогаз". Вони надають послуги як побутовим споживачам, так і юридичним особам.

Яка процедура переходу до нового постачальника газу?

Аби змінити постачальника, побутовий споживач повинен оформити заяву-приєднання до нового постачальника, надати необхідний пакет документів та отримати підтвердження про перехід.

Клієнт та продавець укладають угоду, яка основана на типовому договорі, який затверджений НКРЕКП.

Серед документів, які потрібно мати: паспорт, індивідуальний податковий номер, документ, що засвідчує власність на приміщення та за наявності останній рахунок на доставку газу.

Усі ці документи можна або принести фізично у центр обслуговування постачальника, або надіслати в електронному варіанті. Якщо споживач укладає новий договір, то старий автоматично скасовується.

Щодо боргів, то їх наявність не є завадою для укладання нового договору з новим постачальником, але все ж новий постачальник може відмовити у підписанні угоди, які такі є.

З моменту, коли постачальнику прийшло повідомлення про заяву-приєднання споживача, до відповіді, має пройти не більше 20 днів. Тобто за цей час споживач отримає відповідь чи має він нового оператора. Після завершення процедури зміни постачальника новий постачальник протягом 3 робочих днів письмово повідомляє побутового споживача про дату, з якої здійснюється постачання природного газу.   

У європейських країнах, де ринок газу діє давно, існують спеціальні сервіси, де споживачі можуть моніторити цінити та умови різних постачальників. В Україні поки що такого немає.

Як зекономити на купівлі газу: поради волинянам

****

При підготовці матеріалу використана інформація консультаційного центру «Газправда».

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів