Поділитись:

“Справа Василя Стуса” вийде в аудіоверсії

Субота, 24 жовтня 2020, 13:45
“Справа Василя Стуса” вийде в аудіоверсії

Видавництво Vivat та аудіокнигарня АБУК випустять адаптовану аудіоверсію книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». Про це повідомила в Facebook генеральна директорка Vivat Юлія Орлова, пише “Детектор медіа”.

«Ми та наші партнери АБУК почали роботу над записом аудіоадаптації книги "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані. Ви ж пам'ятаєте, що книга на 80% складається з архівних документів. Деякі з них важко сприймати на слух, тому ми адаптуємо аудіоверсію для полегшення сприйняття на слух і дещо скоротимо її. Але будьте певні — найважливіше точно буде озвучено», - написала Юлія Орлова.

Озвучить аудіокнигу актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв.

Дарницький районний суд Києва 19 жовтня заборонив розповсюджувати книги журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука. Суд вважає, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність і мають бути видалені з книги. А саме:

  • «... чи була можливість у Стуса обрати "менше зло". Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»;

  • «...Медведчук на суді визнав, що всі "злочини", нібито вчинені його підзахисним, "заслуговують на покарання"»;

  • «... він (мається на увазі Віктор Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?...»;

  • «...розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса) – призначений державою адвокат Медведчук»;

  • «...шістка комуністичної системи Медведчук…»;

  • «злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?».

Водночас фразу «... син поліцая…» в книзі суд дозволив залишити.

Видавництво Vivat та Вахтанг Кіпіані оскаржуватимуть рішення суду.

Прессекретар Віктора Медведчука Олег Бабанін вважає, що депутату від ОПЗЖ вдасться виграти й в Апеляційному суді. Натомість захисник автора книги В’ячеслав Якубенко сказав, що рішення суду виходить за рамки позовних вимог, тому буде скасоване в апеляційній інстанції.

Незалежна медійна рада вважає, що рішення суду виходить за межі позовних вимог, неправильно кваліфікує контент, встановлює цензуру та порушує принципи розумності.

Офіс президента України 19 жовтня повідомив, що здивований деякими формулюваннями в рішенні суду Києва та нагадав, що цензура в Україні заборонена Конституцією, тому дослідження історії не можуть обмежуватися «через емоції окремих учасників подій минулого, незалежно від сьогоднішнього статусу та політичної позиції цих учасників».

У соцмережах після рішення суду розпочався флешмоб на підтримку книги про Стуса. Пропонується купувати книжку та писати про неї під тегами  #ПідтримайСправуСтуса та #ВсіхНеЗасудиш. 20 жовтня під Печерським районним судом Києва відбулася акція протесту проти рішення суду: активісти влаштували публічні читання при свічках. 

Видавництво Vivat перерахує виданню «Історична правда» 5% від продажів нового накладу книг журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» – це 200 тисяч гривень. 

Нагадаємо, 29 серпня 2019 року журналіст Вахтанг Кіпіані повідомив, що голова політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук подав проти нього та видавництва Vivat позов про захист честі, гідності та ділової репутації через книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР». Перше засідання по цій справі відбулося в Дарницькому суді 2 жовтня 2019 року.

Віктор Медведчук сказав, що подав до суду позов із вимогою заборонити книгу журналіста Вахтанга Кіпіан через те, що інформація в книзі нібито не відповідає дійсності. Видавництво Vivat вважає позов Медведчука спробою прямого тиску на свободу слова в Україні.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів