Поділитись:

«Справа Василя Стуса»: у Луцьку розкупили скандально відому книгу

Вівторок, 20 жовтня 2020, 15:00
«Справа Василя Стуса»: у Луцьку розкупили скандально відому книгу

Книга про Василя Стуса протягом доби стала найпопулярнішим запитом у книгарнях та книжкових мережах України. Луцькі книгарні не стали винятком, і вже у вівторок, 20 жовтня, за добу після рішення суду на користь Віктора Медведчука, у місті розкупили всі наявні примірники "Справи Василя Стуса" авторства Вахтанга Кіпіані

Журналісти ІА "Конкурент" дізнавалися, як лучани шукали скандально відому книгу, та чи з'явиться вона у Луцьку, коли вийде новий наклад.

Зранку ми зателефонували до п'яти книгарень міста. У деяких відповідали одразу. Дехто говорив насторожено, і дуже непевно стверджував, що книжок немає. 

У мережі книгарень "Руніка" кажуть, що наразі у їх асортименті немає "Справи Василя Стуса". Про те, чи була у них книга, не відповідають.

У книгарні "Освіта" кажуть, що книги зараз немає ніде, і кидають слухавку. 

Працівники книгарні "Знання" на проспекті Волі кажуть, що вчора на книгу був неймовірний попит, але наразі її у книгарні вже немає. 

Всі примірники закінчилися і в книгарні "Є". Вчора читачі встигли придбати останні примірники. Наступні можуть з'явитися аж в листопаді.

Луцька "Книгарня на Волі" каже, що і в них усі примірники буквально "розмели" за вчора. Власники зробили попереднє замовлення у видавництві, але не впевнені, що книжки таки дійдуть до Луцька. Адже коли буде готовий тираж, примірники спочатку надсилатимуть тим, хто замовляв на сайті "Vivat", а тоді вже дистриб'юторам. Власник історичного відділу книгарні замовив у Кіпіані, тому у нього, можливо, книжки будуть швидше.

Нагадаємо, ще у серпні 2019 року політик та олігарх Віктор Медведчук подав позов до суду, яким вимагає заборонити розповсюдження книги "Справа Василя Стуса" авторства історика і журналіста Вахтанга Кіпіані. Вона нібито містить «висловлювання, які не відповідають дійсності». Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

Віктор Медведчук був адвокатом поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу, хоч він своєї провини не визнає.

19 жовтня 2020 року Дарницький райсуд Києва зобов’язав автора та видавництво "Vivat" видалити з твору інформацію про Віктора Медведчука, а до того часу заборонити розповсюдження книги. 

У видавництві "Vivat" вирішили оскаржувати рішення. Залишки попереднього майже 20-тисячного накладу розпродали за добу. Новий наклад у три з половиною тисячі примірників обіцяють випустити до другого листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Наклад книги про Стуса розкупили після рішення суду на користь Медведчука

Суд заборонив розповсюдження «Справи Василя Стуса» без згоди Медведчука

У прямому ефірі NewsOne вигнали зі студії проукраїнських гостей (відео)

Надрукувати
мітки:
коментарів