Поділитись:

У Польщі обмежили право жінок на аборт

П'ятниця, 23 жовтня 2020, 04:15

Конституційний суд Польщі під час засідання у четвер , 22 жовтня, визнав аборт у випадку патології плоду порушенням конституційного принципу захисту життя, що пов'язаний з положенням про гідність людини.

Про це пише "Громадське".

З поданням до КС звернулися 119 депутатів, які виступають проти абортів, зокрема з владної політсили «Право і справедливість».

Суд зазначив, що Конституція гарантує кожній людині право на життя, навіть коли вона ще не народилася.

«Воно (це право — ред.) недоторканне, а його повага і захист є обов’язком органів державної влади», — йдеться у рішенні.

Більшість суддів вирішила, що обмежити конституційні права можна тільки законом і лише у випадку, якщо ці обмеження необхідні для забезпечення безпеки, громадського порядку або захисту навколишнього середовища, здоров’я, моральності чи прав і свобод інших людей.

Автори подання оспорювали положення закону, яке дозволяло аборт, якщо тести та медичні показники свідчать про ризик важкого та невідворотного ураження плоду або невиліковної, небезпечної для життя хвороби.

Польське законодавство щодо абортів і так є одним з найсуворіших в Європі (не слід забувати, що це одна з найрелігійніших країн континенту), але місцевим консерваторам мало й цього, вони домагаються повної заборони абортів.

Відповідний законопроєкт владна коаліція декілька разів відкликала з розгляду парламенту через протести. Він забороняв саме цю норму, яку розглядав Конституційний суд. Річ у тім, що левова частка абортів у Польщі відбувається саме через ризик ураження плоду або його хвороби.

Тобто влада знайшла спосіб не ухвалювати закон, аби не дратувати населення, але таки заборонити цю норму, яка фактично унеможливлює аборти в країні (залишилось ще два варіанти, але їх майже не використовують).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів