Поділитись:

Лише 1% українців цього літа відпочивали за кордоном

Понеділок, 19 жовтня 2020, 19:00
Лише 1% українців цього літа відпочивали за кордоном

Як показують результати вересневого опитування*, цього року українці найчастіше віддавали перевагу трьом способам провести свою відпустку: залишатися вдома (61%), побувати на українських морських пляжах (13%) і відвідати дачу або садову ділянку (12%).

Про це свідчать результати опитування компанії Research & Branding Group.

Якщо порівнювати частоту згадки способів проведення відпустки цього року із двома попередніми роками (2018-2019 рр.), то можна помітити, що у поточному році українці істотно частіше відпочивали вдома, на дачах і садових ділянках, а також виїжджали в інші міста країни.

Спосіб проведення відпустки цього року, певною мірою залежав від віку, регіону проживання і типу поселення. Так, особи передпенсійного та пенсійного віку частіше, ніж молодь, вважали за краще проводити відпустку в домашніх умовах (71% проти 53%). Що стосується молоді, то вона значимо частіше представників старших вікових груп воліла відпочивати на українських морських пляжах (22% проти 4%).

Серед мешканців південних областей країни значимо частіше, ніж серед жителів Заходу і Центру країни зустрічалися ті, хто проводив відпустку на морських пляжах країни (відповідно, 25% проти 10-11%). У свою чергу, жителі Центру і Заходу України частіше, ніж мешканці південних областей, проводили відпустку на дачах і садових ділянках (відповідно, 14-13% проти 6%).

Жителі обласних центрів рідше, ніж жителі звичайних міст і сіл країни проводили свою відпустку вдома (54% проти 62-67%), але частіше відпочивали на українських пляжах (19% проти 13% і 8%), а також на дачах і садових ділянках (15% проти 9% і 10%). Крім того, жителі обласних центрів частіше жителів села відвідували інші населені пункти країни (7% проти 4%), і дещо частіше жителів звичайних міст відпочивали на зарубіжних пляжах (2% проти 1%).

Пандемія коронавірусу певним чином позначилася на планах українців щодо проведення відпустки цього року. У випадку більшості жителів України (60%), пандемія ніяк не вплинула на ці плани. Разом з тим  третина українців (36%) констатували, що хвороба і заходи по боротьбі з нею вплинули на планування відпустки, змусивши вносити до цього процесу певні корективи.

Найчастіше про наявність такого впливу згадували особи у віці до 60 років (приблизно 40-45%), а найрідше — особи пенсійного віку (20%). Частіше розглядати пандемію коронавірусу як перешкоду для планів на відпустку схильні жителі Західної, Центральної та Південної України (37-41%). Про негативний вплив коронавірусу на планування відпустки частіше за інших згадували жителі обласних центрів (44%). Рідше жителі звичайних міст країни (34%), а також мешканці сільській місцевості (31%).

*Опитування проводилося у період з 5 по 15 вересня 2020 року. Всього опитано 1801 респондент у віці від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту та регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, АР Крим, та м. Севастополь). Метод опитування – особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Максимальна похибка вибірки не перевищує +/-2,4%.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів