Поділитись:

Жодне з комунальних підприємств Луцька не звітується перед громадою в повному обсязі

П'ятниця, 16 жовтня 2020, 08:15

Жодне з комунальних підприємств Луцька не надало публічно повної інформації про свою діяльність, як цього вимагає стаття 78 Господарського кодексу України.

Такого висновку дійшли експерти, які досліджували інформацію із відкритих джерел про діяльність підприємств за 2018, 2019 та частково 2017 роки.

Результати дослідження презентували 15 жовтня під час круглого столу, що транслювався через систему Zoom.

В роботі круглого столу взяли участь представники комунальних підприємств Луцька, експерти Центру “Ейдос”, які й проводили дослідження, представники неурядових організацій.

Загалом експерти оцінювали діяльність комунальних підприємств Сум, Запоріжжя, Луцька та Одеси. Окрім відкритості підприємств, аналізували фінансовий стан, участь у публічних закупівлях. Отож, зі слів експертки Гюнель Бабакішієвої найбільш точна інформація про діяльність комунальних підприємств міста є на сайті міської ради у відповідності розділі.

З усіх представлених найбільш точну інформацію розмістив Центр туристичної інформації та послуг, однак жодне підприємство не розмістило усю інформацію 78 Господарського кодексу, яка обов’язково має бути. У Центру турінформації, зокрема, немає звіту керівника, в іншому випадку до цього підприємства не було би зауважень щодо публічності узагалі.

Натомість всі підприємства розмістили актуальну фінансову звітність.

12 з 19 комунальних підприємств не оприлюднили фактори ризику, що можуть вплинути на діяльність. 18 з 19 не оприлюднили інформацію про структуру, принципи формування та розмір винагороди керівника.

Експертка припустила, що керівники звітують у інший спосіб, однак було би правильно, якби ця інформація була підкріплена і у вигляді, аби її могли розуміти містяни для оцінки діяльності комунальних господарств міста.

П’ять комунальних підприємств не зареєстровані на єдиному веб-порталі використання публічних коштів. Це “Їдальня №26”, КП Автопарксервіс, ЛПЕ, ЖПК №2, ЖКП №11.

Лише чотири підприємства систематично розміщують актуальну інформацію на цьому порталі — це підприємства Парки та сквери Луцька, Луцьксвітло, Спеціалізований комбінат та Луцький зоопарк. Решта розміщують або частково, або не актуальну інформацію.

Перевіряли дослідники й дотримання закону про доступ до публічної інформації. Зокрема, надіславши запит щодо наказів про преміювання директорів. 15 з 19 надали таку інформацію вчасно та в повному обсязі. А у КП “Автопарксервіс” відповіли, що це є службова інформація, хоча це таки є публічною інформацією.

Серед позитивних моментів те, що всі керівники вчасно оприлюднили декларацію про доходи.

Також експерти радять місту розробити схему, аби керівники підприємств не підписували наказів щодо преміювання в тому числі самих себе, оскільки це може вказувати на конфлікт інтересів.

Наприклад, у Запоріжжі преміювання погоджує начальник департаменту, якому це комунальне підприємство підпорядковане.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 лютого 2021
27 жовтня 2020
05 грудня 2019
22 серпня 2019
25 березня 2019
11:00
20 березня 2019
28 січня 2019
07 серпня 2018
14:00
15 грудня 2017
15 листопада 2017