Поділитись:

Бо "прокляті": туристка повернула викрадені з Помпеїв артефакти

Середа, 14 жовтня 2020, 04:10
Бо «прокляті»: туристка повернула викрадені з Помпеїв артефакти

Фото ілюстративне

Канадка повернула туристичному агентству в Італії п'ять артефактів, які викрала з Помпеїв 15 років тому. Жінка розповіла, що ці речі принесли їй та її сім'ї одні негаразди – хвороби та фінансові проблеми.

Як повідомляє Суспільне з посиланням на The Guardian, жінка, яка назвалася Ніколь, повернула на батьківщину фрагменти мозаїчної плитки, амфори та шматок керамічної стіни. Посилку супроводжувала записка з визнанням провини. За словами Ніколь, вона вкрала речі у 2005 році, коли їй був 21 рік. З того часу, написала канадка, її переслідували одні невдачі: вона захворіла на рак грудей, а у її сім'ї почалися фінансові проблеми.

"Зараз мені 36, а я вже двічі перенесла рак грудей. В останній раз мені довелося пройти подвійну мастектомію. До того ж у мене і моєї сім'ї почалися фінансові проблеми. Ми хороші люди, і я не хочу, щоб це прокляття торкнулося моєї родини і дітей", – зазначила жінка.

Ніколь зізналася, що була "молодою та дурною" на момент крадіжки.

"Я хотіла мати частинку історії, яку неможливо купити. Будь ласка, поверніть їх, вони приносять невдачу", – написала Ніколь у записці і додала, що засвоїла урок, і тепер "просить вибачення у Бога".

Утім, Ніколь виявилась не єдиною, хто брала із собою сувеніри на пам'ять. Співробітники агентства виявили в посилці ще один лист з вибаченнями. Він належав канадській парі, яка вкрала камені з Помпеїв у тому ж 2005 році. Пара теж вибачилася і повернула вкрадене із запискою про невдачі, які принесли їм ці речі. Всі артефакти передадуть до музею.

Схожий випадок стався у березні: ізраїльтянин повернув в національний парк "Місто Давида" вкрадене їм з музею ядро для балісти. Теж через 15 років. Чоловік побоявся, що скоро настане кінець світу, а тому вирішив очистити совість.

Як повідомляє СNN, за словами представника парку, туристи доволі часто беруть якісь фрагменти, зокрема частинки мозаїки, а потім їх повертають. В археологічному парку Помпеїв зазначають, що всі ці речі не мають особливої цінності, утім люди повертали їх з доволі цікавими записками. Відвідувачі заявляли про нещастя через ці предмети. Через це у музеї вирішили зробити виставку листів та повернутих предметів.

Помпеї – давньоримське місто, яке загинуло внаслідок виверження вулкана Везувію 24 серпня 79 року нашої ери та лежали під попелом до 16 століття, коли його повторно відкрили як музей під відкритим небом. Це давнє місце є однією з найбільш відвідуваних визначних пам'яток Італії, і впродовж багатьох років йому доводилося стикатися з проблемою, коли туристи крадуть звідти якісь речі. Найчастіше туристи хочуть зберегти реліквії як сувенірів, утім деякі з них також намагалися продати частини Помпеїв онлайн. У 2015 році на eBay була виставлена на продаж цегла, взята з руїн у 1958 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів