Поділитись:

Проєкт нового заводу на Волині – під загрозою зриву

Середа, 07 жовтня 2020, 11:30
Проєкт нового заводу на Волині – під загрозою зриву

фото ілюстративне 

Волинська обласна державна адміністрація працює над вирішенням проблемних питань в економічній та соціальних сферах області, зокрема й через реалізацію перспективних інвестиційних проєктів. Влада зацікавлена у проєктах співпраці, що спрямовані на створення нових робочих місць та збільшення податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів.

Відтак, відповідно до підписаного меморандуму між  Волинською обласною державною адміністрацією та компанією ТзОВ Сонарсен від 22.04.2020 передбачається створення 200-300 нових робочих місць в Іваничівському районі та збільшення податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів в еквіваленті  7 млн дол США на рік, загальний обсяг інвестицій становить від  60 млн дол США. У меморандумі йдеться про будівництво  потужностей з виробництва інноваційних дрібнодисперсних матеріалів з промислових відходів, які існують в шахтарських районах області у вигляді териконів. Ці матеріали є основою для виробництва високоліквідних будівельних матеріалів. Проєкт почався саме з меморандуму, тобто фіксації намірів обох сторін. Структурні підрозділи відкрито представили напрацювання щодо цього проєкту на профільній комісії обласної ради області в контексті перспектив розвитку промисловості в області. 

Однак в інформаційному просторі почала ширитися інформація, що начебто на території колишньої шахти №5 «Нововолинська» може з’явитися цементний завод, хоча цього немає в жодному офіційному документі. Для когось, очевидно, втілення проєкту не вигідне.

На сесії Грибовицької сільради уже ухвалили рішення про передачу землі колишньої шахти №5 «Нововолинська» в комунальну власність громади для того, щоб отримати законне право розпоряджатися нею, однак питання про передачу промислових відходів з ділянки для рекультивації потенційному інвестору відклали через незгоду активістів. Вони аргументують, що «завод» забруднюватиме навколишнє середовище, адже виготовлятиме цемент. Однак у проєкті не йдеться про завод. До того ж, питання реалізації проєкту узгоджено на спільній нараді за участю керівництва Іваничівської РДА, Грибовицької сільської ради та Волинської обласної державної адміністрації.

Водночас керівництво Грибовицької сільської ради відмовчується, а люди, які не мають економічної та технічної освіти, дають експертні висновки пресі, заробляючи собі таким чином політичний капітал перед місцевими виборами. Однак терикон є джерелом екологічної загрози у вигляді викидів шкідливих речовин та порушення балансу ґрунтових вод через надмірний тиск на поверхню.

Своєю чергою співвласник  підприємства “Сонарсен”, яке планує інвестувати в вищеописаний проект, ковельчанин Віктор Сесюк, був на сесії сільради і детально розповів про проєкт. Також надіслали звернення до депутатів Грибовицької сільської ради з технічними деталями. Влада та інвестор перебувають у постійному діалозі з громадою, коли ж окремі активісти ситуацію розхитують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів