Поділитись:

На Волині ТВК відмовила у реєстрації кандидатам в депутати від «Опозиційної платформи – За життя»

Вівторок, 06 жовтня 2020, 13:35

Нововолинська міська територіальна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатів у депутати міської ради, включених до єдиного та територіальних списків Волинської регіональної організації партії «Опозиційна платформа – За життя» через порушення порядку висування.

Відмову у реєстрації списку партії «Опозиційна платформа – За життя» обґрунтували у постанові №8/6 від 25 вересня. У ній, зокрема, йдеться, що при вивченні поданих документів виявили, що партія не повідомила комісію про час і місце проведення конференції із висування кандидатів, як того вимагає частина 2 статті 218 Виборчого кодексу України – про дату, час і місце проведення зборів, конференції задля висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції, – інформує Громадянська мережа ОПОРА. 

Тож через порушення порядку висування кандидатів комісія відмовила у реєстрації єдиного та територіальних списків партії, керуючись статтями 216-219, 222, 227, 230 Виборчого кодексу України.

Голова Нововолинської міської ТВК Віктор Порплиця («За майбутнє») повідомив, що на засіданні  розглядали списки, було обговорення.

«У нас на підставі квоти не було жодної відмови, комісія приймала рішення – не голова, а комісія – відносно задоволення чи незадоволення подання. У нас було єдине рішення про відмову, коли не було дотримано порядку висування кандидатів», – зазначив він.

Голова комісії також повідомив, що стосовно останнього випадку відбувся суд за позовом партії.

«Перша інстанція відмовила у задоволенні позову «Опозиційній платформі – За життя», а визнала законною постанову Нововолинської міської ТВК. Можливо, ще буде апеляція, але на сьогодні суд зайняв позицію на користь постанови Нововолинської ТВК», – розповів очільник комісії.

Водночас, за результатами моніторингу ОПОРОЮ єдиних списків кандидатів, опублікованих на сайті ЦВК, у списках кількох інших партій виявлено невідповідність передбачених Кодексом вимог щодо включення до списків осіб різних статей.

Зауважимо, що відповідно до частини 9 статті 219 Виборчого кодексу України, під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п'ятірці (місцях з першого по п'яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п'яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку. А відповідно до пункту 1 частини 1 статті 230, до підстав для відмови у реєстрації всіх кандидатів, включених до виборчих списків належить, зокрема, порушення встановленого Кодексом порядку висування кандидатів.

Зокрема, ОПОРА виявила невідповідності у єдиному чи територіальних списках партій ВО «Батьківщина», «За майбутнє», Партії Пенсіонерів України та партії «Сила і Честь».

Так, до єдиного списку кандидатів у депутати Нововолинської міської ради від Партії Пенсіонерів України увійшло 26 осіб. Перший номер – Емілія Бельська, завідуюча госпрозрахунковим відділенням профоглядів Нововолинської центральної міської лікарні. Загалом же, у кожному із округів балотуватиметься по 5 кандидатів від партії. У єдиному списку партії у першій, другій, четвертій, п’ятій п’ятірці (номери 1-10, 16-25) – по 4 жінки та 1 чоловіку, у третій (11-15) – лише жінки. Щодо списків у територіальних виборчих округах, то в округах №1, 4 балотуються лише жінки, №2, 3 – 4 жінки та 1 чоловік. Зв’язатися із представниками партії за номером телефону, вказаним при реєстрації обласної організації партії, зазначеному на сайті «Clarіty Project», не вдалося. Проте ОПОРА готова опублікувати коментар партії у разі її звернення.

«Сила і Честь» висунула кандидатами у депутати 26 осіб, тож у кожному із округів балотуватимуться по 5 кандидатів. Перший номер – Олексій Гольчук, директор ТзОВ «Амарант-Фарм». У єдиному списку у першій, другій, третій п’ятірці (номери 1-15) включено по 4 чоловіки та 1 жінці, у четвертій (16-20) – 4 жінки та чоловік. Громадянська мережа ОПОРА звернулася за коментарем до голови Волинської обласної організації політичної партії «Сила і Честь» Романа Карпюка, який повідомив, що в процесі висування кандидатів партією було враховано гендерну складову, а помилки допустила виборча комісія уже на етапі реєстрації кандидатів. Представники партії звернулися до виборчої комісії з проханням усунути виявлені технічні помилки.

У єдиному списку кандидатів до ради від ВО «Батьківщина» загалом 33 особи. Першим кандидатом є чинний перший заступник міського голови Нововолинська Андрій Сторонський. У ТВО №1, №4 та №5 кандидуватимуть по 6 висуванців партії, а у округах №2 та №3 – по 7. В територіальному окрузі №2 до останніх у списку кандидатів, кількість яких не кратна 5, відповідно до даних на сайті ЦВК, не застосували вимогу почергового включення: шостий та сьомий номери – чоловіки. «Дотримання гендерних квот стосується самого процесу висування. Відповідно обласна організація партії на обласній конференції висувала кандидатів до всіх рівнів рад. І всі списки були висунуті з дотриманням гендерних квот. Всі вимоги закону, яких ми мали дотриматись, ми дотримались. Якщо є якісь технічні моменти, вони могли виникнути або з вини комісії, якщо комісія когось зареєструвала, а когось не зареєструвала, або з об’єктивних причин, коли люди не донесли документи. Під час самого висування Волинська обласна організація нашої політичної сили врахувала усі вимоги виборчого законодавства в частині дотримання гендерних квот», - повідомив у коментарі ОПОРІ голова Волинської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Андрій Козюра.

У єдиному списку партії «За майбутнє» у Нововолинську міську раду включено 34 особи. Першим кандидатом є чинний народний депутат Ігор Гузь. В територіальних виборчих округах №1, №4 та №5 від партії балотується по 7 осіб, в округах №2 та №3 – по 6. У єдиному виборчому списку у шостій п’ятірці (номери 26-30) – 4 чоловіки та 1 жінка. В останній четвірці номери та 33 та 34 – жінки. Член правління Волинської обласної організації партії «За майбутнє» Орест Маховський зазначив ОПОРІ, що при формуванні списків партія дотримувалася норм Кодексу і висування відбувалося із дотриманням гендерної квоти. Аби коментувати виявлені невідповідності їх слід вивчити, тож він попросив надати таку інформацію. ОПОРА надіслала ці дані на пошту обласного осередку, вказану на офіційному сайті партії «За майбутнє», та станом на момент публікації відповіді не отримала. У разі надання коментаря він буде опублікований на сайті ОПОРИ.

Зазначимо, що загалом на депутатські мандати Нововолинської міської ради претендуватимуть загалом 289 кандидатів від 10 партій.

Окрім вище вказаних політсил, ВО «Свобода» висунула кандидатами у відповідну раду 33 особи, перший номер – директор ТзОВ «Лінфорд Інвест» Ігор Тимощук. У територіальному виборчому окрузі №1 кандидуватимуть 8 осіб, у ТВО №2 – 7, у ТВО №5 – 5, а у ТВО №3 та №4 – по 6 осіб.

Єдиний список «Європейської Солідарності» до відповідної міськради склав 26 осіб. Перший кандидат – Ольга Лакиш, начальниця управління освіти Нововолинської міської ради. У кожному окрузі кандидуватимуть по 5 висуванців партії.

«Громадянська позиція» висунула 26 кандидатів у депутати Нововолинської міської ради, тож у кожному із округів балотуватиметься по 5 кандидатів. Першим кандидатом є тимчасово безробітний Сергій Семенюк.

У єдиному списку кандидатів у депутати від Радикальної партії Олега Ляшка – 30 осіб. Першим номером є Леонід Климович, фізична особа-підприємець. Щодо округів, то по 6 осіб кандидуватимуть в округах №2-5, та 5 – в окрузі №1.

Єдиний список кандидатів у депутати Нововолинської міської ради від партії «Слуга народу» складається із  27 осіб. У всіх округах балотується по 5 висуванців від партії, і лише в окрузі №3 – 6. Перший номер – Мар’ян Купа, директор ТзОВ «Нововолинське ТТІ».

Кандидатами на депутатські мандати Нововолинської міськради від «Об’єднання «Самопоміч» стали 28 осіб. Тож в округах №1 та №5 будуть представлені по 6 кандидатів, в інших – по 5. Перший кандидат – Борис Бабійчук, фізична особа-підприємець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів