Поділитись:

На Волині збільшився рівень смертності населення від коронавірусу, – ОДА

Понеділок, 05 жовтня 2020, 23:03
На Волині збільшився рівень смертності населення від коронавірусу, – ОДА

Регіональна комісія з питань ТЕБ та НС Волинської ОДА провела 5 жовтня засідання, аби затвердити на Волині нове зонування епідемічної небезпеки, що діє від сьогодні, та відповідні протиепідемічні заходи. На засіданні комісії зазначили, що останнім часом на Волині спостерігається тенденція збільшення рівня смертності від COVID-19 на 100 тис. населення.

Про це інформує пресслужба Волинської ОДА.

«Все дуже серйозно, а люди розслабилися. Давайте побережемо здоров’я і виконуватимемо карантинні вимоги МОЗу», – сказав голова ОДА Волині Юрій Погуляйко під час засідання.

Нагадаємо, на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулося 24 вересня, було затверджено рішення про перегляд рівнів епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Відповідно до показників, у Волинській області лише Старовижівський район має «зелений» рівень епідемічної небезпеки. Решта – «жовтий» та «помаранчевий» рівні. Так, «помаранчевий» рівень запроваджено у: у містах Луцьк, Володимир-Волинський, Нововолинськ та у Володимир-Волинському, Ківерцівському, Луцькому, Турійському районах (з них м.Луцьк, Ківерцівський, та Турійський райони попередньо були в жовтій зоні). До слова «помаранчевий» рівень епіднебезпеки встановлюється при захворюваності більше 160 на 100 тис.

«Жовтий» рівень запроваджено в: у місті Ковель та у Горохівському, Іванчівському, Камінь-Каширському, Ковельському, Локачинському, Любешівському, Любомльському, Маневицькому, Ратнівському, Рожищенському, Шацькому районахє. «Жовтий» рівень епіднебезпеки встановлюється у разі перевищення в регіоні базового рівня захворюваності на 100 тис. населення від 40 до 160.

Територій з «червоним» рівнем епіднебезпеки на Волині, на щастя, немає.

Однак, як повідомила головний санітарний лікар області Наталія Янко, епідемічна ситуація з захворюваності на COVID-19 в області залишається напруженою, спостерігається тенденція до збільшення захворюваності. Хоча темп приросту за останній тиждень зменшився з 44% до 14%, проте загальна тенденція до зниження не спостерігається. Другий тиждень поспіль щоденно реєструється 100–147 випадків (для порівняння, у вересні їх кількість становила 60-70 випадків).

Також спостерігається ріст тяжких випадків захворювання. Зокрема, ріст захворюваності пневмоніями становить 1,5 рази (протягом останнього тижня зареєстровано 553 випадків проти 377 випадків минулого тижня). 50% пневмоній потребувало госпіталізації. Основну частку серед захворілих становлять дорослі (до 99%).

Окрім цього, збільшився рівня смертності від COVID-19 на 100 тис. населення. На Волині смертність від COVID-19 становить 16,9 при середньодержавному – 11,6 (для порівняння, найвища смертність в Чернівецькій області – 41,2, найнижча Херсонська – 2,8).

В порівнянні з минулим місяцем в області смертність від коронавірусу збільшилась на 26% (48 випадків у вересні проти 38 у серпні місяці). Причинами смерті у 90% із них є розвиток вірусних пневмоній та наявність супутніх захворювань (серед найпоширеніших – онко- та серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, надмірна вага). 60% летальних випадків – це хворі у віці понад 65 років.

Довідково: показники епідситуації на Волині станом на 5 жовтня 2020-го року.

Середній показник виявлення нових випадків інфікувань за останніх 14 днів по області становить 174,5 на 100 тисяч населення (при базовому показнику 40 на 100 тис. населення) (136,2 – по Україні). Вищі від середньообласного показники у містах Луцьку (219,4 на 100 тис.нас.), Нововолинську (336,3), Володимир-Волинському (368,1) та у Ківерцівському (248,5), Луцькому (198,4), Турійському (270,7) районах.

Середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА становить – 137,5 на 100 тисяч населення (при рекомендованому не менше ніж 24 на 100 тис. населення). Цей показник вищий від середнього по державі (108,3 на 100 тис. населення). В області методом ПЛР на виявлення коронавірусу всього обстежено близько 53 тис. осіб, в т.ч. приватними лабораторіями – понад 3 тис, Волинським обласним лабораторним центром – близько 50 тис. Методом ІФА обстежено  близько 58 тис. осіб, в тому числі комунальними закладами охорони здоров’я – понад 55 тис., приватними лабораторіями – понад 1000 осіб, Волинським обласним лабораторним центром – понад 1000 осіб. У понад 8 тис. осіб виявлено антитіла до нового коронавірусу.

Показник завантаженості ліжок в лікарнях, куди госпіталізують пацієнтів з коронавірусом 1-ї хвилі за останніх 5 днів перевищує рекомендований (більш як 50 відсотків) і коливається в межах 48 – 50,9%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів