"Ціна правди" і вуса Андруховича: третій день "Фронтери" у Луцьку (фото)

Понеділок, 05 жовтня 2020, 10:30

Третій день міжнародного літературного фестивалю "Фронтера" у Луцьку був спокійнішим за попередні. 

Після обіду в неділю, 4 жовтня повний зал коворкінгу "Пасаж Інтердіт" зібрався слухати презентацію книги поляка Мірослава Влеклого. "Ціна правди" – історія про сміливого британського журналіста Ґарета Джонса, який першим розповів світові про Голодомор. Ця історія викликала неабиякий інтерес серед українських читачів. 

На презентації у Луцьку письменник, зокрема, розповів, що біографію Ґарета Джонса він особливо ретельно збирав протягом не одного року. Тоді, у 33-му, Польща знала про страшну правду голоду в Україні, але мовчала. Ця книга, переконаний автор, – своєрідне вибачення польського народу перед українцями. 

Легкою і невимушеною була і наступна презентація у програмі. Авантюрні і непередбачувані справжні галицькі детективи і не тільки презентував письменник зі Львова Богдан Коломійчук. Зустріч модерувала відома луцька буктьюберка Анна Єкименко-Поліщук. Говорили про історії Львова, правду і вигадку, які переплітаються на сторінках книги. 

Автор жартував, що хоч і має багато спільного зі своїм персонажем, сам він би ніколи не сів із ним за один стіл. 

Дискусії викликала презентація книги найвідомішої української літературної критикині Ганни Улюри "Ніч на Венері: 113 письменниць, які сяють у темряві". Це розповідь про 113 письменниць і їх вклад у літературу. Під час презентації говорили на теми гендерної дискримінації. Зокрема, критикиня згадувала про словосполучення "сильний чоловічий стиль", яким завжди чомусь намагаються зробити комплімент жінкам-письменницям. 

Ганна Улюра, однак, зазначила, що чоловіки також страждають від гендерної дискримінації. Часто це відбувається на ґрунті фемінізму. Це явище, впевнена критикиня, тимчасове. Адже коли гендери зрівняються, таких ситуацій виникати не повинно.

Відвідувачів фестивалю вразила презентація нового, ще не надрукованого роману Юрія Андруховича. Ще більший ефект на гостей "Фронтери" справили вуса письменника. Попри масове подивування, Юрій Андрухович каже, що вуса він носив завжди, але в комплекті з бородою вони були не такими виразними. 

Завершили третій фестивальний день запальними танцями під гурт "Tik Tu" у "Гармидер ангар-стейдж". 

Організатори уже запросили лучан та гостей міста на наступний фестиваль, який відбудеться 1-3 жовтня 2021 року.

Фото Жанни Бащук

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: