Поділитись:

Моніторинг, вакцинація, ізоляція: у Луцькраді склали «противірусний» план

П'ятниця, 02 жовтня 2020, 10:00

У Луцькій міській раді розробили план з питань захисту населення від захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в епідемічному сезоні 2020-2021 років.

Відповідне розпорядження підписав секретар міської ради, в.о. міського голови Григорій Пустовіт. 

Планом передбачені дії у три періоди. 

Перший (міжепідемічний) період: 

Звернуть увагу на щеплення проти грипу, зокрема визначать обсяги щеплень проти грипу, передусім серед осіб груп ризику, та відповідне інформування зацікавлених служб.До того ж, при формуванні бюджету передбачать виділення коштів для закупівлі протигрипозної вакцини для щеплення осіб груп епідризику. Також створять запас матеріальних ресурсів, необхідних на випадок епідемії (пандемії) грипу: антивірусні препарати, засоби індивідуального захисту, вакцини, обладнання, дезінфекційні засоби, медичні маски, діагностичні та витратні матеріали для проведення лабораторних досліджень. Забезпечать формування резерву ліжкового фонду, складання плану перепрофілювання ліжок із можливим розгортанням палат інтенсивної терапії в перепрофільованих відділеннях. 

Другий (передепідемічний) період: 

Постійно здійснюватимуть аналіз захворюваності на грип по контингентах, установах для виявлення найбільш уражених груп населення. У разі потреби для обслуговування хворих, крім лікарів загальної практики – сімейних лікарів, лікарів інших спеціальностей, лікарів-інтернів, залучатимуть студентів старших курсів Волинського медичного інституту. Також забезпечать максимальну госпіталізацію хворих із важкими токсичними формами грипу, при підозрі на постгрипозні ускладнення, з супутніми важкими захворюваннями серцево-судинної і дихальної систем, особливо дітей першого року життя та хворих похилого віку, при потребі – розгорнуть додаткові ліжка, а також забезпечать заклади додатковим транспортом. 

У стаціонарах заборонять відвідування хворих рідними, зобов’яжуть персонал носити марлеві маски, посилять контроль за вологим прибиранням, провітрюванням тощо. Забезпечити особливий медичний нагляд за дітьми першого року життя. 

У  навчальних закладах заборонять вихід на роботу педагогів, обслуговуючого персоналу, а також дітей з підозрою на захворювання грипом. Також особливу увагу зосередять на гуртожитках. Обмежать відвідування рідними дітей, які перебувають в дитячих закритих закладах.

Матеріал від померлих з підозрою на грип направлятимуть у вірусологічну лабораторію ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Третій (період епідемії) період: 

Здійснюватимуть моніторинг з подальшою оцінкою ефективності проведених заходів на підставі аналітичних даних щодо захворюваності, смертності, кількості уражених регіонів та груп ризику, доступності медичної допомоги, кількості задіяних медичних працівників та працівників інших спеціальностей, запасу медикаментів та інших матеріалів, кількості госпіталізованих, доступності госпіталізації, можливості захоронення померлих тощо. Інформуватимуть населення щодо ситуації. За умов зниження кількісних проявів епідемії або у проміжку між хвилями відкорегують план, поновлять запаси лікувальних препаратів, засобів індивідуального захисту, вакцин, діагностичних та витратних матеріалів, нададуть відпочинок та компенсації медичним працівникам тощо. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів